Now Reading:
Povodom Dječjeg tjedna, lepoglavski gradonačelnik Škvarić susreo se s predstavnicima učenika osnovnih škola
Full Article 5 minutes read

Povodom Dječjeg tjedna, lepoglavski gradonačelnik Škvarić susreo se s predstavnicima učenika osnovnih škola

Obilježavajući Dječji tjedan u Gradu Lepoglavi, gradonačelnik Marijan Škvarić u gradskoj je vijećnici ugostio predstavnike učenika osnovnih škola na gradskom području.
Uz to što ih je upoznao s načinom djelovanja grada kao jedinice lokalne samouprave, spremno je odgovarao na pitanja koja su mu učenici postavljali. Najveći su interes pri tom pokazali za uređenje sportske infrastrukture i mogućnosti bavljenja sportskim aktivnostima.
Učenike je zanimalo planira li se izgradnja sportske dvorane u Žarovnici, na što je gradonačelnik Škvarić odgovorio kako je puno projekata i programa koje Grad Lepoglava provodi upravo na području Žarovnice, a tiču se i djece i mladih.

-Sportske se dvorane većinom grade u okviru škola, a za što Grad Lepoglava u Žarovnici, a isti je slučaj i za ostale osnovne škole na gradskom području, nema ingerencije. Ingerencije ima Varaždinska županija kao njihov osnivač. Što se Grada tiče ne postoji namjera da se u Žarovnici gradi neka samostalna sportska dvorana, a teško je očekivati da će to učiniti i Varaždinska županija u okviru tamošnje područne škole. No, Grad Lepoglava puno je uložio u uređenje sportskog centra u okolici područne škole u Žarovnici. Nedavno smo na igralištu izgradili rasvjetu tako da se igralište tijekom ljeta može koristiti i noću. Planiramo uz igralište izgraditi tribine te izmjestiti postojeća igrala na bolju poziciju uz igralište na kojoj će biti više prostora za igru. Pored tog igrališta nastavit ćemo s uređenjem igrališta u centru Žarovnice gdje je izgrađen i društveni objekt koji ćemo također dovršiti. Taj ćemo prostor obogatiti i dodatnim sadržajima – odgovorio je gradonačelnik.

Učenici su uputili i pitanje vezano uz proširenje sportske dvorane u OŠ Ivana Rangera u Kamenici.

-I ovdje je riječ o ingerencijama. Ingerenciju nad time ima Varaždinska županija. No, Grad Lepoglava je učinio već puno koraka koji su u njegovoj ingerenciji s namjerom da se pokrene projekt proširenja sportske dvorane u kameničkoj školi. Financirali smo izradu kompletne projektne dokumentacije i dostavili je Varaždinskoj županiji sa željom da ona taj projekt što prije uvrsti u svoj program. Nažalost, do sada od Županije nema odgovora kao ni stava želi li ona pokrenuti taj projekt. Osobno ću se, zajedno s ravnateljicom, zauzeti da se taj projekt što prije uvrsti u program Varaždinske županije. Isto tako očekujem da će Varaždinska županija sanirati odnosno preasfaltirati igralište pored kameničke škole. Grad je spreman pomoći sufinancirajući sanaciju s 50% potrebnih sredstava. Ako Varaždinska županija ni uz toliku pomoć ne želi sanirati igralište, spremni smo cijeli projekt financirati sami – odgovorio je gradonačelnik.

Na pitanje planira li Grad Lepoglava izgraditi još neka sportska igrališta na gradskom području, gradonačelnik je odgovorio:
-Grad Lepoglava je do sada puno uložio u njihovu izgradnju tako da na gradskom području ima ukupno 11 sportskih igrališta. Nedavno je završena izgradnja igrališta u Zlogonju, a planiramo i zgradnju u Kameničkom Podgorju. Toliki broj igrališta zadovoljava potrebe građana za bavljenje sportom. Između ostalog, zbog tako velikih ulaganja u sportsku infrastrukturu, dobili smo, prvi u Hrvatskoj, prestižnu titulu Europskog grada sporta koja nam je dodijeljena u Europskom parlamentu. Nažalost, moram konstatirati da su neka igrališta uglavnom prazna, da na njima nema djece koja često izaberu igrati se na računalu, a ne na igralištu sa svojim prijateljima – rekao je gradonačelnik Škvarić pozvavši djecu da se bave sportom što mogu koristeći izgrađena igrališta ili u okviru sportskih klubova koji djeluju na gradskom području.

Da postoji problem neaktivnosti djece po pitanju bavljenja sportom složili su se i nazočni učenici koji će nastojati animirati svoje vršnjake na bavljenje sportom. Također, kazali su kako na Višnjici tijekom ljeta nema organiziranih sportskih aktivnosti za djecu, a što bi željeli kako bi se ljeti, kad nema nastave, mogli družiti i baviti sportom, posebice oni koji već treniraju neki od sportova, a ljeti nemaju treninge. Stoga ih je zanimalo mogu li se u to vrijeme organizirati takve aktivnosti.

-To je odlična ideja. Dat ću nalog da se razmotri takva mogućnost i da se tamo gdje je to moguće, a što u velikoj mjeri ovisi o interesu, takve aktivnosti organiziraju. Nužno je da postoji dovoljan broj djece koja su zainteresirana za tako nešto, ali ne da su zainteresirana samo u startu već da kontinuirano sudjeluju u takvoj aktivnosti i ne odustanu nakon što je ona održana dva ili tri puta. Postoji mogućnost, opet ako će biti dovoljno zainteresiranih, da se organizira prijevoz te se djecu vozi tamo gdje će se takve aktivnosti održavati. Inače, planiramo u Višnjici izgraditi tenisko igralište te u okviru dječjeg vrtića koji se gradi, ako uspijemo otkupiti zemljište u blizini, i igralište za odbojku na pijesku – kazao je Škvarić.

Učenike je zanimalo i hoće li se urediti tribine uz nogometno igralište u Višnjici.

-Smatrajte to riješenim. Prije samog zahvata moramo osigurati prostor uz županijsku cestu pored koje se igralište nalazi. Za to je potreban projekt na kojem radimo i nakon čijeg ćemo završetka izgradnju tribina uvrstiti u naš program.
Budući da ima učenika koji bi željeli učiti glumiti, pitali su gradonačelnika planira li se pokretanje projekta za mlade glumce.

-Ovo je dobra ideja. Ako postoji interes, Grad će pronaći način kako da pokrene taj projekt. Pri tome nam mogu pomoći dramski umjetnici iz Kerekesh teatra i HNK Varaždin s kojima Grad Lepoglava odlično surađuje. Dakako, tu je i naš Lepoglavski pušlek. Potrebno je samo definirati način realizacije i provedbe tog projekta – odgovorio je gradonačelnik Škvarić koji je podsjetio učenike da Grad Lepoglava, zbog brige o djeci, ima status Grada prijatelja djece te da se uskoro planira osnivanje Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave.

www.sjever.hr

15.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.