Now Reading:
Vozio s čak 2,87 promila – uhićeni vozač platit će „masnu” kaznu!
Full Article 5 minutes read

Vozio s čak 2,87 promila – uhićeni vozač platit će „masnu” kaznu!

policija alkohol

Tijekom vikenda, od 11. do 14. listopada, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. U ovoj nesreći jedna osoba je lakše ozlijeđena. Prometne nesreće su zabilježene zbog nepropisne vožnje unazad, oduzimanja prednosti prolaska i nepropisnog skretanja.
Mlad vozač izazvao je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom. Jednu prometnu nesreću izazvao je vozač koji se odbio podvrći ispitivanju alkoholiziranosti vozača.

Tijekom vikenda je sankcionirano 196 prometnih prekršaja od kojih 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja odbijanja ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu, 78 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora prometa jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su bila četiri vozača. Protiv tri vozača su provedeni žurni prekršajni postupci, dok će protiv jednog recidiviste žurni prekršajni postupak biti proveden tijekom dana.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 12. listopada, u 20.50 sati u Varaždinskoj ulici u Subotici Podravskom, kod 27 – godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,87 promila. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak. Kažnjen je novčanom kaznom od 14.700 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije devet mjeseci.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 11. listopada, u 15.34 sati na državnoj cesti broj 2, u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 118 kilometara na sat iako je u rečenom mjestu brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola zatečena su dva recidivista koji su uhićeni i protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci. Vozači su kažnjeni visokim novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.
Tijekom vikenda jedan mladi vozač sankcioniran je radi upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu ima alkohola (do 0,50 g/kg – 1). U nedjelju, 13. listopada, u 4.25 sati u Ulici Ivana Meštrovića u Koprivnici, zatečen je 20 – godišnji mladi vozač kako pod utjecajem alkohola od 0,25 promila upravlja osobnim automobilom. Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (1), prekoračenje dopuštenih brzina kretanja (3), nepoštivanje značenja prometnog znaka (1) i nenošenje vozačke dozvole (1).

Oprezno u prometu – poručuje policija!

„Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju. Također, ukoliko prilikom uključivanja iz primjerice dvorišta na prometnicu moraju prijeći nogostup ili biciklističku stazu, vozači motornih vozila moraju biti izrazito oprezno kako ne bi došlo do naleta na pješaka ili vozača bicikla. Prilikom vožnje unatrag potrebno je upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.

Sudionike prometnih nesreća podsjećamo na obavezu međusobne razmjene podataka, i, u slučaju da u nesreći ima stradalih osoba, na obavezu obavještavanja policije o prometnoj nesreći.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Za vrijeme povremenih kišnih oborina i, eventualne pojave magle, tijekom tjedna, molimo vozače da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.”

www.sjever.hr

14.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.