Now Reading:
Brojni izlagači i posjetitelji ispunili đurđevački gradski trg na 21. Danima voća Koprivničko-križevačke županije
Full Article 6 minutes read

Brojni izlagači i posjetitelji ispunili đurđevački gradski trg na 21. Danima voća Koprivničko-križevačke županije

dani voca

Na đurđevačkom Trgu svetog Jurja u subotu, 12. listopada održani su 21. Dani voća Koprivničko-križevačke županije, najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina. Brojni posjetitelji ispunili su glavni trg koji je od ranog jutra odisao mirisima i plodovima jeseni, a uz bogat kulturno-umjetnički program najviše su pozornosti privukli izlagači koji su izložili voćne proizvode i slastice. Ove godine na središnjem dijelu manifestacije, prodajno-promotivnoj izložbi sudjelovalo je 56 izlagača s područja županije, a upravo njima najviše su zahvalili župan Darko Koren, predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Darko Sobota, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković te izaslanik ministrice poljoprivrede i ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić.

Zamjenik župana Sobota uvodno je čestitao svima koji su sudjelovali u organizaciji napomenuvši kako svake godine posjećenost Dana voća raste što dokazuje da se potrošači okreću prema domaćoj proizvodnji te kako manifestacija ima veliki utjecaj, posebice u pogledu promocije obiteljskih gospodarstava koja se bave voćarskom proizvodnjom.

„Dani voća imaju velik značaj za promociju voćarstva Podravine i Prigorja i ovo je jedna u nizu manifestacija koju organizira Koprivničko-križevačka županija s ciljem podizanja kvalitete proizvoda u svim granama poljoprivrede. Veseli nas što voćarska proizvodnja ima trend rasta na području županije, a to je vidljivo i po izlagačkim prostorima kojih je svake godine sve više. Napomenuo bih kako su u sklopu manifestacije održana i stručna predavanja eminentnih stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede koji su nam prezentirali nova saznanja u području voćarske proizvodnje i koja su bila jako dobro posjećena. Uveli smo i novinu kroz vođenu degustacija voća i voćnih prerađevina kako bi naši proizvođači otklonili potencijalne nedostatke u procesu same proizvodnje“, kazao je zamjenik Sobota.

Dodao je kako je Županija i ove godine osigurala besplatan izlagački prostor te izdala katalog koji je obuhvatio 252 proizvođača s područja županije čime je potvrdila nastojanje da se kroz sufinanciranje pomogne trend povećanja proizvodnje voćarstva na našem području.

„Kroz naše mjere i programe pomogli smo u oporavku i stvaranju novog uzlaznog trenda pa je tako važno istaknuti da se voćarska proizvodnja povećala za 490 hektara zemljišta na kojem se uzgajaju razne voćarske kulture, dok se vinogradarska proizvodnja povećala za 125 hektara. Vidimo sve veći interes, posebice u Podravini i to iznimno veseli“, istaknuo je zamjenik Sobota.

Župan Darko Koren zahvalio je svim izlagačima i partnerima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije kazavši kako su Dani voća kao jedna od stožernih manifestacija poljoprivrede na području županije suživjeli s Đurđevcem i đurđevačkim krajem.

„Županija potiče poljoprivrednu proizvodnju jer na njoj se u velikom dijelu temelji i gospodarska aktivnost stoga je promocija na ovaj način od velike važnosti. Treba kazati kako je od velikog značaja i činjenica da Podravka kao najveća prehrambena industrija sudjeluje na manifestacije čime se pokazuje namjera povezivanja i stvaranja još čvršćih veza između malih proizvođača i industrije. I dalje ćemo biti podrška, a u budućnosti ćemo sigurno naglasak staviti i na pitanje hladioničkih prostora koji su nužnost u procesu unaprjeđenja poljoprivrede i uvjeta za naše male proizvođače“, istaknuo je župan Koren.

Prigodnim riječima okupljenima su obratio i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković koji je Županiji i partnerima čestitao na organizaciji naglasivši važnost potpore domaćoj proizvodnji.

„Upućujem otvoreni poziv da se okrenemo našim domaćim, zdravim i ekološkim proizvodima te na taj način doprinesemo razvoju poljoprivrede, koja ima velik potencijal rasta“, rekao je Lacković te dodao kako su Dani voća jedna od najvrjednijih manifestacija tog tipa u županiji.

Pozdravne riječi uputio je i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči u ime domaćina kazavši kako je osim pomoći putem potpora i kupovine, bitno i brendirati domaće proizvode te na taj način pomoći proizvođačima. Manifestaciju je otvorio ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić dodavši kako Ministarstvo uvijek podržava manifestacije koje promoviraju domaću poljoprivredu.

„Promocije nikad nije dosta, posebice kada znamo da uvozimo 120 tisuća tona voća godišnje. Zbog toga smo osmislili mjere i akcijski plan kako bi pomogli našim proizvođačima. Ključno je izgraditi infrastrukturu, brendirati i konačno pozicionirati naše proizvođače na tržištu“, istaknuo je Dugalić.

Manifestacija je imala i humanitarni karakter, za što su bili zaduženi učenici đurđevačke Strukovne škole koji su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa organizirali pečenje kajgane i palačinki kako bi prikupili novac za najpotrebitije, a za posjetitelje je priređen i bogat kulturno umjetnički program na kojem su nastupili Dječji vrtić Maslačak, Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“, Ženski vokalni sastav „Katarine“, KUD ”Petar Preradović” te Udruga matice umirovljenika Grada Đurđevca.

U sklopu manifestacije proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori, a ove je godine prvo mjesto osvojila Srednja gospodarska škola Križevci, drugo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan i Anđela Kranjec iz Kloštra Podravskog te treće obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željko Kranjčević iz Carevdara.

Glavni organizator 21. Dana voća bila je Koprivničko-križevačka županija, a u suorganizaciji su sudjelovali i  PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca te županijska Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

Manifestaciji su pored brojnih izlagača, prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, direktor Sektora za poljoprivredu Podravke Zdravko Dimač, predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, članovi Županijske skupštine, predstavnici udruga te brojni građani.

www.sjever.hr/kckzz.hr 12.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.