Now Reading:
Nova porezna reforma i gradovi na sjeveru Hrvatske, Čehok i Kovač: Povećati plaće mladima, ali ne na račun gradova
Full Article 3 minutes read

Nova porezna reforma i gradovi na sjeveru Hrvatske, Čehok i Kovač: Povećati plaće mladima, ali ne na račun gradova

Čehok Kovač

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok komentirao je predloženu poreznu reformu kojom bi se povećale plaće mladih ljudi, no gradovi bi time izgubili dio svog prihoda. Kazao je da nije protiv rasterećivanja cijene rada mladih ljudi, ali je protiv ovako predložene porezne reforme jer će gradovi ostati bez dijela prihoda. S njim se složio i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.
U Varaždinu je udio zaposlenih do 30 godina u ukupnom stanovništvu na razini od 7 posto, najveći među gradovima u Hrvatskoj. Prema prvim izračunima, Varaždin bi poreznom reformom, oslobođenjem poreza na dohodak mladih radnika do 25 godina, u prihodima izgubio oko 14 milijuna kuna.
Čehok kaže da bi ta porezna reforma kaznila one gradove koji imaju punu zaposlenost i koji su učinili sve da zaposle što više mladih ljudi, da oni ne odlaze van.
– Ona je dobra mjera osobno za mlade ljude, ali je loša mjera za gradove. Država tu mora pronaći način da poveća plaće mladim ljudima kako bi ostajali ovdje, ali da s druge strane time ne zakida gradove. Država se tu mora odreći svojih prihoda jednostavno stoga što to djeluje demotivirajuće, destimulirajuće za gradove. Bit će kažnjeni gradovi koji su učinili najviše na privlačenju ulaganja i stvaranju uvjeta za ostanak mladih ljudi. Nakon posljednjih poreznih reformi, prihodi Grada Varaždina sada su stabilni, ali bi najavljena reforma izazvala negativan efekt u tom segmentu – rekao je Čehok koji je najavio intervencije kako bi se ovako predložena porezna reforma zaustavila, preko saborskih zastupnika i Udruge gradova, ali i prema ministru financija Zdravku Mariću i premijeru Andreju Plenkoviću izravno.
U sličnoj situaciji su i drugi gradovi na sjeveru Hrvatske, poput Čakovca ili Koprivnice, Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač smatra da, ukoliko se obistine objavljena predviđanja, to za Čakovec i ostale gradove na sjeveru znači kolaps proračuna.
– 9 milijuna kuna je 13 posto izvornih prihoda Grada te bez tog novca ne možemo servisirati hladni pogon, EU projekte i druge obaveze. Ovo je još jedna reforma u nizu kojom se žele poreznim rasterećenjem povećati plaće građanima, što podržavam, no na račun gradskih i općinskih proračuna, što ne podržavam. Također, u izmjene zakona o porezu na dohodak ide se bez projekcija, statističkih podataka i kompenzacijskih mjera što je u najmanju ruku neodgovorno. Pozivam središnju državu da se odrekne dijela svojih prihoda i usmjeri ih na račune građana. Tako će polučiti iste rezultate, ali na svoj račun, a ne na račun razvoja naših gradova i općina – zaključio je Kovač.

n.kalajdžija / sjever.hr

11.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.