Now Reading:
Nastavljen znatan rast vrijednosti izvoza
Full Article 3 minutes read

Nastavljen znatan rast vrijednosti izvoza

gospodarstvo

Suprotno očekivanjima, i nakon srpnja nastavljen je relativno visok rast izvoza na godišnjoj razini, točnije stopa rasta od 8,6% za prvih sedam mjeseci bila je gotovo dvaput veća nego u prošloj godini. Krajem prošle i početkom ove godine očekivanja su o rastu globalnog protekcionizma i usporavanju rasta globalnoga gospodarstva poticala očekivanja da će rast hrvatskog izvoza, koji je visoko koncentriran prema EU tržištu, usporiti – navode u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Međutim, unatoč određenom usporavanju rasta gospodarstva EU, i dalje se ostvaruje relativno visok rast izvoza na zajedničko tržište, a bilježi se i još dinamičniji rast izvoza prema svim ostalim tržištima. Konkretnije, u prvih sedam mjeseci vrijednost izvoza prema EU tržištu povećana je za 7,3%, a prema svim ostalim tržištima za čak 11,5%. Među tim – trećim tržištima, najviše se isticao rast izvoza prema susjednima BiH i Srbiji, ali i prema SAD-u, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Saudijskoj Arabiji.

Ipak, treba napomenuti da je na rast izvoza prema pretežno „dolarskim“ tržištima znatnije utjecalo slabljenje eura, a time i kune, prema dolaru. Naime, euro je prema dolaru tijekom prvih sedam mjeseci oslabio približno 6,7%, što nominalno povećava vrijednost dolarskom izvoza kada se izražava u kunama ili eurima.

gospodarstvo

Promatrano po proizvodima, odnosno djelatnostima NKD-a, najveći rast vrijednosti izvoza u prvih sedam mjeseci ostvaren je kod ostalih prijevoznih sredstava, motornih vozila i dijelova za motorna vozila, farmaceutskih proizvoda, električne opreme, metala te proizvoda primarnih djelatnosti.

Pritom se može naglasiti da je u srpnju isporučen polarni kruzer za inozemnog naručitelja, da izvoz motornih vozila i dijelova snažno ovisi o EU tržištu jer je u najvećoj mjeri koncentriran na Njemačku, Sloveniju, Francusku i Italiju te da se rast izvoza primarnih djelatnosti u znatnoj mjeri temeljio na povećanom izvozu ribe i ribljih proizvoda na EU tržište. Kod kretanja izvoza ipak se mora napomenuti da dinamiku rasta ukupnog izvoza osjetno usporava pad vrijednosti izvoza naftnih derivata koji su pojedinačno najvažniji izvozni proizvod Hrvatske, a kod kojih se pod utjecajem pada prosječne cijene sirove nafte te smanjene domaće prerade bilježi pad izvoza na godišnjoj razini od 15,0%.

www.sjever.hr/HGK 10.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.