Now Reading:
Hoće li škola u Gornjoj Stubici dobiti i novu sportsku dvoranu? Potpredsjednik Vlade obišao projekt energetske obnove
Full Article 3 minutes read

Hoće li škola u Gornjoj Stubici dobiti i novu sportsku dvoranu? Potpredsjednik Vlade obišao projekt energetske obnove

štromar škola

U četvrtak je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici. Škola je obuhvaćena programom energetske obnove, gdje su u tijeku radovi na podizanju razine energetske učinkovitosti, ukupne vrijednosti 7 milijuna i 128 tisuća kuna.

Radovi obuhvaćaju toplinsku izolaciju vanjskih zidova te prema negrijanim prostorima na tavanu i potkrovlju, kao i izolaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, postavljanje mehaničke ventilacije škole i dvorane te zamjenu rasvjete visokoučinkovitom. Po završetku radova, u gornjostubičkoj Osnovnoj školi očekuje se ušteda toplinske energije od preko 70%, istaknuto je prilikom obilaska.

Govoreći o samoj obnovi objekta Štromar je naglasio da se po završetku očekuje ušteda toplinske energije za grijanje od gotovo 74 posto. Spomenuta vrijednost radova je oko 7,2 milijuna kuna, a od toga 4,1 milijun kuna osiguran je iz europskih fondova preko Ministarstva graditeljstva. Štromar je podsjetio da je u tijeku energetska obnova 391 škole, ali i 91 vrtića u Hrvatskoj.

„Ukupni iznos u energetsku obnovu svih javnih zgrada i višestambenih objekata trenutno je 5 milijardi ugovorenih sredstava. Od toga 2,3 milijarde kuna su europska sredstva“, kazao je ministar graditeljstva.

Potpredsjedniku Vlade Štromaru u obilasku su se pridružili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek te načelnik općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

Kolar je prilikom obilaska škole rekao da je nezadovoljan prijedlogom Europske komisije odnosno predstavljenom financijskom omotnicom za Hrvatsku za predstojeće razdoblje.

„Ponovno nema niti sportskih dvorana, niti škola koje se mogu financirati iz europskih fondova, a što je posebno bitno za Krapinsko-zagorsku županiju, nema niti specijalnih bolnica“, kazao je Kolar koji ipak smatra da će hrvatska Vlada s Europskom komisijom ispregovarati sredstva i za takve projekte.

-Energetskom obnovom ove škole želimo stvoriti što bolje uvjete za rad, prije svega, nasavnika i nastavnici te boravak učenica i učenika, ali isto da omogućimo i rad udruga jer škola mora biti otvorena i dostupna za sve – rekao je Kolar. Kazao je kako bi se nakon eventualne obnove krovišta, što je također u planu, moglo reći da je cijeli objekt energetski obnovljen.

Krizmanić je na kraju izjavio da je ovaj objekt vapio za obnovom i da su bili neprikladni za boravak djece. Istaknuo je i da osim energetske obnove da škola treba novu sportsku dvoranu koja se trenutno projektira. Drži da bi izgradnjom nove dvorane i djeca, ali i brojni uspješni sportskih klubovi s područja općine, imali puno bolje uvjete za postizanje još boljih rezultata.

s.kalajdžija/sjever.hr 10.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.