Now Reading:
OD SUTRA ŠTRAJK U ŠKOLAMA Propalo mirenje sindikalista i Vlade
Full Article 2 minutes read

OD SUTRA ŠTRAJK U ŠKOLAMA Propalo mirenje sindikalista i Vlade

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, nastavljen je danas i završio neuspješno. Kazao je to nakon sastanka sindikalist Branimir Mihalinec najavivši da učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk u cijeloj zemlji, prenosi N1.
 Nakon višesatnog sastanka sindikalist Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama kazao je da mirenje nije uspjelo.
-Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno – kazao je, dodavši da će u štrajku biti dokle god mogu.
-Na potezu je sad Vlada Republike Hrvatske – dodao je.

-Apeliram na roditelje da imaju razumjevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj – rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

sanja šprem


-Naši zahtjevi su moralni. Očekujemo odaziv svih članova i nečlanova i da će sutra cijeli sustav biti u blokadi. Sutra cijeli dan štrajkamo, prema napucima koji su u školama, ujutro će se početkom smjene odraditi skupovi radnika, gdje će svi biti upoznati s našim zahtjevima i sa stavom Vlade, u školama ostaju štrajkaški odbori, a kolege ne moraju raditi, jer kad smo u štrajku, obustavljamo rad – rekao je Mihalinec, dodavši da će se u osnovnim školama osigurati čuvanje manje djece i djece s poteškoćama u razvoju, ako nema nikoga drugoga tko se o njima u vrijeme štrajka može brinuti, prenosi N1.
-Upućujem poruku roditeljima, ovo nije štrajk protiv njih, nego za dostojanstvo svih učitelja koji su u odgoju i obrazovanju. U ovakvoj situaciji i oni mogu učiniti malu žrtvu – rekao je Mihalinec.

Cijeli članak pročitajte ovdje

Foto: arhiva

www.sjever.hr/N1

09.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.