Now Reading:
GOSPODARSKI POKAZATELJI U MEĐIMURJU: Značajna dobit, rast prosječne plaće, jedna od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj…..
Full Article 2 minutes read

GOSPODARSKI POKAZATELJI U MEĐIMURJU: Značajna dobit, rast prosječne plaće, jedna od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj…..

Često se ističe da je sjever Hrvatske motor zemlje posebno kada je u pitanju gospodarstvo. Veliki doprinos tome svakako daje gospodarstvo Međimurske županije. Ovo su službeni pokazatelji prema kojima su poduzetnici u privatnom sektoru ostvarili značajnu dobit. Veliki problem i dalje ostaju niže plače u odnosu na državni prosjek.

Poduzetnici Međimurske županije su u 2018. godini ostvarili neto dobit u iznosu 629,5 milijuna kuna koja je za 4,5 % manja od neto dobiti u 2017. godini. Promatrajući uspješnost poduzetnika Međimurske županije prema vlasništvu, poduzetnici u privatnom i mješovitom sektoru ostvarili su neto dobit, dok su poduzetnici u državnom i zadružnom sektoru iskazali neto gubitak. Najveću neto dobit iskazali su poduzetnici privatnog sektora u iznosu od 630,3 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom kod poduzetnika Međimurske županije u 2018. godini iznosila je 4.822 kune, što je za 338 kuna više nego 2017. godine. Ona je za 13,7 % manja od prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom kod poduzetnika na razni Hrvatske, koja iznosi 5.584 kune.

Financijski rezultati poslovanja poduzetnika Međimurske županije prema područjima djelatnosti pokazuju značajnu ulogu poduzetnika prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo te građevinarstva. Čakovec je po broju poduzetnika, njih 1.365, na devetom mjestu među županijskim središtima, a na razini RH je na 12. mjestu. Po ukupnim prihodima poduzetnika od 7,8 milijardi kuna Čakovec je na 10. mjestu.
Prosječna godišnja stopa registrirane nezaposlenosti za Međimursku županiju za 2018. godinu bila je 5,7 %, čime se županija svrstava u one s najnižim stopama. U odnosu na državni prosjek niža je za 3,5 posto.

n.kalajdžija/sjever.hr 09.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.