Now Reading:
Međimurska županija obilježila Dan neovisnosti Republike Hrvatske
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija obilježila Dan neovisnosti Republike Hrvatske

dan neovisnosti

Hrvatska slavi Dan neovisnosti, jedan od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti. Na današnji dan prisjećamo se 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio jednoglasnu Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše države.

Svečanost obilježavanja započela je svetom misom u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak, nakon čega je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih odana počast stradalim međimurskim braniteljima. Predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak u ime Skupštine i izvršne vlasti Međimurske županije svim je građanima Republike Hrvatske uputio čestitku.

„Danas po 18-i put obilježavamo ovaj praznik, u spomen na događaje koji su se zbili prije 28 godina. Na današnji dan 1991. godine, Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Neposredni povod je bio događaj od dana prije, kada su avioni JNA raketirali središte Zagreba i same Banske dvore, gdje je bio smješten državni vrh. Pukom srećom nitko od vodećih ljudi nije stradao. U ovom datumu ima i simbolike jer je na današnji dan 1075. u Solinu za hrvatskog kralja okrunjen kralj Zvonimir, krunom koju mu je poslao papa Grgur VII. O značaju ovog datuma u Međimurju ne treba posebno govoriti jer smo mi Međimurci i 1919., i 1945. i 1991. godine znali pokazati koliko držimo do neovisnosti, ali i izboriti je kada je to bilo potrebno.“, poručio je Novak.

Obilježavanju Dana hrvatske neovisnosti, uz predsjednika Skupštine Mladena Novaka i zamjenike župana Sandru Herman i Josipa Grivca, nazočili su i potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, saborska zastupnica Bernarda Topolko, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved, načelnici općina Orehovica i Belica, Franjo Bukal i Zvonimir Taradi, članovi Zrinske garde Čakovec i čakovečkog Ogranka Matice hrvatske na čelu s predsjednicima Đurom Belom i prof. Ivanom Pranjićem, predstavnici PU međimurske i Ureda za obranu, predvođeni načelnikom Ivanom Sokačem i Vladom Hranjecom, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnice Međimurske županije s predsjednikom Stjepanom Horvatom, predstavnici Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije te članovi obitelji i prijatelji stradalih junaka, kao i predstavnici udruga te građanke i građani. Molitvu za branitelje predvodio je fra Ivan Crnković.

www.sjever.hr 08.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.