Now Reading:
Jesenska rudarska idila u Rudama – Ispred Rudnika sv. Barbare održana manifestacija Budi rudar na jedan dan!
Full Article 2 minutes read

Jesenska rudarska idila u Rudama – Ispred Rudnika sv. Barbare održana manifestacija Budi rudar na jedan dan!

rudar

Kako se čuva lokalna, domaća baština pokazali su još jednom članovi KUD-a Oštrc u nedjelju, 6. listopada, manifestacijom naziva Budi rudar na jedan dan!, davši tako svoj doprinos Danima europske baštine, koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture od 15. rujna do 20. listopada na temu Umjetnost i zabava održavaju diljem Hrvatske.

Ni umjetnosti ni zabave ispred i u Rudniku sv. Barbare nije nedostajalo, jer svi su mogli posjetiti rudnik po promotivnoj cijeni ulaznice i vidjeti kako se pripremaju i mijenjaju drvene podgrade, rade tradicionalna oglavlja i frizure, izrađuju lutke od perušine i ogrlice od kukuruza, sve uz zabavne tradicionalne igre, pjesmu i dječju tombolu, koje su za najmlađe osmislile voditeljice Plavog bora.

U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu kratko predavanje o starim sortama jabuka i ostalih voćaka, koje su svi mogli i kušati, održala je izv.prof.dr.sc. Martina Skendrović Babojelić, pozvavši sve prisutne da ih i dalje čuvaju i njeguju u svojim voćnjacima, jer su puno zdravije od onih kupljenih u trgovačkim centrima.

Uz neizostavnu greblicu, u krušnoj peći pekao se kuruzni kruh, jeli su se domaći žganci s kiselim mlijekom i čvarcima, grah iz kotlića, a za desert su ponuđene gibanice, buhtli i pečeni kesteni, kuhala se za oteščajec i friška rakija, sve za dobrovoljni prilog organizatoru.

Pravoj jesenskoj idili u Rudama nisu odoljeli brojni posjetitelji, obogaćeni za još jednu sadržajno bogatu nedjelju u Rudama.

www-sjever.hr/samobor.hr 08.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.