Now Reading:
U Novom Marofu umro poznati hrvatski slikar Franjo Klopotan
Full Article 2 minutes read

U Novom Marofu umro poznati hrvatski slikar Franjo Klopotan

franjo klopotan

Slikar Franjo Klopotan umro je u nedjelju u Novom Marofu. Stvaralaštvo Franje Klopotana izrasta u sklopu naivne umjetnosti, no u svom slikarstvu razvija vlastitu ikonografiju i uvodi elemente nadrealizma i pučke fantastike. Ostvario je respektabilan i reprezentativan opus.

Franjo Klopotan rođen je 16. rujna 1938. godine u Presečnom, nadomak Varaždinu. Izučio je fotografski zanat te je kraće vrijeme radio u tom zvanju. Godine 1958. upisuje i završava Školu za bolničare u Varaždinu. Slikarstvom se bavi od 1959. godine, a prve samostalne izložbe priređuje 1963. godine u Zagrebu. Godine 1965. odlazi u Hamburg, gdje radi kao restaurator u tamošnjem Gradskom muzeju, te završava školu za retuš dubokog tiska i radi u časopisima Hör Zu i Quick. U Hrvatsku se vraća 1970. godine i nastanjuje se u Presečnom. Od 1963. godine član je Društva naivnih umjetnika Hrvatske, te djeluje kao profesionalni slikar.

Od 1978. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zajednice umjetnika Hrvatske. Tijekom boravka u Njemačkoj stekao je veliki međunarodni ugled, a slike mu se danas nalaze u najpoznatijim galerijama Europe i Amerike. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. O njegovu stvaralaštvu pisali su brojni poznati likovni kritičari.

www.sjever.hr Foto Narodno sveučilište Dubrava 07.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.