Now Reading:
Praškocijeve haramije obranile utvrdu Čanjevo – povijesna bitka uprizorena 14. godinu zaredom
Full Article 4 minutes read

Praškocijeve haramije obranile utvrdu Čanjevo – povijesna bitka uprizorena 14. godinu zaredom

Na arheološkim iskopinama utvrde Čanjevo ove je subote, 14. godinu zaredom, uprizorena „Bitka za utvrdu Čanjevo”, povijesna manifestacija koja u općinu Visoko iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja.
Riječ je o scenskom prikazu života stanovnika utvrde u srednjem vijeku, odnosno 1590. godini o kojoj postoji najviše podataka te bitke s Turcima, a jedan od inicijatora manifestacije je saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u vrijeme kad je pokrenuta bio načelnik Općine Visoko.

„Veseli me da je nakon punih 18 godina arheoloških iskapanja 14. Bitka za utvrdu Čanjevo postala zaista nešto što možemo pokazati. Da ste došli prije 18 godina, naišli bi na šumu, nije bilo ničeg za pokazati. Sada su svi zidovi otkopani i pred nama je donošenje Projekta prezentacije koji bi trebao biti priveden kraju za dvije do tri godine, ovisno o financijskim sredstvima. Dakle, trebala su gotovo dva desetljeća da bi ovaj lokalitet zaživio, bio promoviran i prezentiran”, kazao je Stričak i dodao:
„Kultura, prirodne ljepote, glazba i šport su najbolji promotori svake države pa smatram da će se i ovo kulturno dobro naći na karti i Varaždinske županije i Hrvatske, kao promotor i prezentator naše domovine.”
Projekt predviđa dizanje svih zidova, odnosno bedema kule od metar do šest metara, čime će se utvrda prezentirati, a posjetitelji prilikom šetnje i razgledavanja biti sigurniji.
„Između brda i utvrde bit će izgrađen most koji je najvjerojatnije postojao i u ono vrijeme, budući da smo ispod utvrde pronašli stup koji, prema mišljenju arheologa, nije imao drugu svrhu, nego da služi kao nosač mosta preko kojeg se ulazilo u utvrdu”, objasnio je Stričak.

Luka Bekić uz utvrdu Čanjevo vezan je od prvih početaka istraživanja koja se obavljaju u suradnji Općine Visoko, Ministarstva kulture te Hrvatskog restauratorskog zavoda.
„Prva je bitka ovdje organizirana 2006. godine. Najstarija je u Hrvatskoj, što znači da imamo dulju tradiciju od Svete Helene, Zeline i svih ostalih. Inicijativa je krenula od arheologa koji su ovdje istraživali još od 2002. godine te Općine Visoko koja je ta istraživanja sufinancirala. Došli smo na ideju da zajedno napravimo događaj koji bi ljudima na bolji način objasnio povijest ove utvrde uz koju smo svi jako vezani. Utvrda je osnovana u 15. stoljeću, a u 16. je stoljeću bila važna vojna utvrda na granici prema Otomanskom Carstvu, odnosno Turcima koji su nadirali s istoka. Vlasnik utvrde bila je obitelj Praškoci koja je od cara dobila dodatnu pomoć za obranu – 50 haramija, profesionalnih vojnika. Svi su zajedno branili ovaj kraj, Turci nisu nikad osvojili Čanjevo, a sad mi pokazujemo kako je to moglo izgledati. Dio članova udruge Praškocijeve haramije glumi Turke, a dio Hrvate koji se brane i svi su oni u odorama iz 16. stoljeća”, kazao je Bekić.

Brojni su posjetitelji i ovoga puta uživali u raznim atrakcijama, a u središtu pozornosti bile su popodnevna te noćna bitka za Čanjevo, uz vatru i svjetlosne efekte. U programu koji su zajedno organizirali Općina Visoko i udruga Praškocijeve haramije su, osim domaćina, sudjelovali članovi Reda srebrnog zmaja iz Zagreba te Viteškog reda Svetog Nikole iz Varaždina.
„Utvrda Čanjevo bit će prva restaurirana, arheološki istražena i konzervirana utvrda u sjevernoj Hrvatskoj na kojoj postoji konkretan sadržaj i bilo bi lijepo kad bi i druge općine brinule o svojoj baštini kao što brine Općina Visoko, stoga im svakako treba zahvaliti na pomoći, razumijevanju i trudu te na organizaciji koja je svake godine sve bolja”, zaključio je Bekić.

Samo riječi hvale za Općinu Visoko, ali i za sve ostale koji su pomogli u realizaciji manifestacije imala je i Božica Huzjak, predsjednica udruge Praškocijeve haramije:
„Doista smo sretni što Bitka za utvrdu Čanjevo postaje sve prepoznatljivija, privlači sve više stanovnika Varaždinske, ali i drugih županija i općina Visoko se visoko pozicionirala na turističkoj karti naše županije. Za to je zaslužna Općina Visoko, ali i Varaždinska županija, Turistička zajednica grada Varaždina te naš najveći sponzor Zagrebačka banka. Tu su, naravno, i DVD Čanjevo i UDVDR Visoko koji su naša logistika i svake godine kuhaju vojnički grah koji posjetiteljima dijele besplatno. Zahvaljujem i udrugama koje nam pomažu u uprizorenju bitke te udruzi Prva kubura Višnjice na čelu sa zapovjednikom Zdravkom Jakopom”.

www.sjever.hr

06.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.