Now Reading:
Festivalski dreamteam oduševio na otvorenju 44. Samoborske glazbene jeseni
Full Article 3 minutes read

Festivalski dreamteam oduševio na otvorenju 44. Samoborske glazbene jeseni

Samoborska glazbena jesen

Ideja okupljanja festivalskog ansambla sačinjenog od vrhunskih hrvatskih i inozemnih glazbenika rasla je na Samoborskoj glazbenoj jeseni iz godine u godinu, a na ovogodišnjem izdanju tom festivalskom „dreamteamu“ pripala je čast otvoriti 44. izdanje.
U samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije u petak su okupljene svojim istančanim muziciranjem oduševili sada već stalni gosti Glazbene jeseni: Borivoj Martinić-Jerčić, Gernot Suessmuth, Aleksandar Milošev, Jelena Očić, Ivan Nestić i Jose Gallardo.
Prva skladba bio je Rahmanjinov Elegični trio br. 1 u g-molu u nadahnutoj izvedbi Gernota Suessmutha, Josea Gallarda i Jelene Očić, a zbog bolesti sopranistice Marte Schwaiger umjesto najavljenog Šostakoviča, Jelena Očić i Gernot Suessmuth izveli su Duo za violinu i violončelo, op. 7 mađarskog skladatelja Zoltana Kodalyja. Uslijedilo je veliko finale kada je festivalski ansambl ugođaju toplih boja jeseni pridonio sviranjem Velikog seksteta za klavir, gudački kvartet i kontrabas u Es-duru Mihaela Glinke, uz dugotrajno odobravanje publike po završetku.
U uvodnom dijelu večeri nazočne je pozdravio umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić rekavši da se 44 godine kontinuiteta čine kao velika i hvalevrijedna brojka te da su svih tih godina imali zadovoljstvo upoznati nebrojene hrvatske i strane umjetnike. Festival je službeno otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo istaknuvši da je umjetničko partnerstvo svojevrsni zaštitni znak festivala.
– Ministarstvo kulture osigurava podršku festivalu koji kontinuirano promovira stvaralaštvo svoga vremena i mnoge klasične partiture, koji cijeni i potiče mlade glazbenike u afirmaciji, ne samo njihovih solističkih potencijala, nego i onih u specifičnoj disciplini komornog muziciranja te koji njeguje tako važan kulturni aspekt međunarodne suradnje – zaključila je Hraste Sočo.
Uz pomoćnicu ministrice kulture, otvorenju su nazočili predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić kao i predstavnici diplomatskog zbora te ostali uzvanici.
Samoborska glazbena jesen potrajat će do 6. listopada, a jednako uzbudljiv bit će i drugi festivalski dan kada će skladbe Dvořáka i Schuberta izvesti Aleksandar Ivić, Borivoj Martinić-Jerčić, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar, Ivan Nestić i Martina Filjak.
Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala, a njeno održavanje potpomažu pokrovitelji i sponzori.
Ulaznice za koncerte 44. Samoborske glazbene jeseni mogu se nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Samobor i na http://www.ulaznice.hr. Sve informacije o festivalu dostupne su na http://www.samobor-festival.com.

sjever.hr

28.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.