Now Reading:
Kakva je veza između podravske općine Hlebine i Šolte?
Full Article 4 minutes read

Kakva je veza između podravske općine Hlebine i Šolte?

hlebine

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u hlebinskoj Galeriji naivne umjetnosti u četvrtak 19. rujna proslavljen je Dan Općine Hlebine i blagdan „Imena Marijinoga“. Svečanosti su u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana, ujedno izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i potpredsjednica Skupštine Verica Rupčić.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Trtanj nakon čega je načelnica Općine Hlebine Božica Trnski prisutne izvijestila o provedenim projektima na području općine istaknuvši odličnu suradnju sa Županijom koja je pomogla u osiguranju sredstava za rekonstrukciju i energetsku obnovu Galerije te ostale projekte koje Općina provodi.

„Zahvaljujući Županiji i PORA-i uspjeli smo aplicirati na projekt vrijedan 906 tisuća eura koje ćemo ugraditi u našu Galeriju, trenutno smo u fazi rekonstrukcije krovišta koje će uskoro biti završeno, a vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna. Radili smo mnogo tijekom cijele godine, asfaltirali ceste, pješačke staze, adaptiramo društveni dom u Gabajevoj Gredi, ulažemo u školsku infrastrukturu i obrazovanje. Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike pomoći Županije i državne uredbe o fiskalizaciji proračuna kojom smo naš skromni budžet povećali i rasporedili na projekte kojima podižemo standard života u našoj općini“, istaknula je načelnica Trnski najavivši projekt aglomeracije i nadogradnju vrtića Leptirić za novu jasličku skupinu kao dva ključna nadolazeća projekta.

Prigodnim riječima prisutnima su se obratili i načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je čestitao na uspjesima te naglasio važnost sredstava koja su općine dobile zahvaljujući decentralizaciji i poticaju Vlade Republike Hrvatske te načelnik Općine Šolta Nikola Cecić- Karuzić koji je izrazio zahvalnost na gostoprimstvu te izrazio zadovoljstvo što su se općine Hlebine i Šolta te Županija povezale.

„Hvala vam na divnom prijateljstvu koje smo uspostavili, a posebno hvala općinskom vodstvu, slikarima iz Hlebina, turističkoj zajednici, županu Korenu i Županiji na prekrasnom poklonu velebne pisanice koja krasi naš trg u Šolti. Uspostavili smo kulturnu poveznicu koja budi emocije, nadam se da ćemo isto učiniti i na planu gospodarske suradnje na obostrano zadovoljstvo i dobrobit naših mještana“, kazao je načelnik Cecić-Karuzić.

Župan Koren uputio je čestitke povodom Dana Općine i blagdana te pohvalio aktivnost na brojim projektima koji će doprinijeti većoj kvaliteti života mještana. Naglasio je kako će Županija i dalje biti na raspolaganju za suradnju po svim pitanjima.

„Hlebine i umjetnici koji stvaraju ovdje, u kolijevci naivne umjetnosti, od velikog su značaja ne samo za našu županiju već i za cijelu Hrvatsku, jer ovakva je kulturna baština i naivna umjetnost jedinstvena i prepoznata na svim kontinentima. Postala je brend svjetskih razmjera i nakon godina stagnacije uspjeli smo je kroz brojne projekte ponovo oživjeti zahvaljujući suradnji s umjetnicima. Pisanica od srca doprla je do srca mnogih ljudi, činjenica je da smo u 12 godina tog projekta učinili vrlo mnogo za promociju našeg kraja, a tome mogu posvjedočiti i naši prijatelji sa Šolte koji su s oduševljenjem prihvatili naš dar i on je danas kulturna i turistička atrakcija koja privlači brojne posjetitelje. Takvih projekata i posjeta će biti i više jer u naivnoj umjetnosti imamo kulturni temelj za budućnost. Svi zajedno se morao truditi da male općine poput Hlebina opstanu, upotpuniti ih sadržajima i stvoriti uvjete koji će omogućiti da mlade generacije ostanu ovdje živjeti“, poručio je župan.

Proslavi Dana Općine prisustvovali su brojni načelnici općina, ravnatelji županijskih ustanova, predstavnici turističkih zajednica, članovi udruga, mještani te drugi uvaženi gosti. U sklopu proslave na svečanoj sjednici upriličeno je potpisivanje Povelje o suradnji i prijateljstvu Općine Hlebine i Općine Šolta koju su potpisali načelnica Trnski i načelnik Cecić-Karuzić, a svečanost su svojim izvedbama uveličali polaznici dječjeg vrtića Leptirić i crkveni zbor župe sv. Katarine.

www.sjever.hr/kckzz 22.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.