Now Reading:
Obilježen Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije
Full Article 4 minutes read

Obilježen Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, 22. rujna, u petak je obilježen mimohodom postrojbi kroz centar Varaždina, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod križa zahvalnosti te svečanim postrojavanjem postrojbi na Kapucinskom trgu.

U sjećanje na 22. rujna 1991. kada je Varaždin oslobođen od jugovojske, ujedno i datum koji je Županijska skupština izabrala za Dan branitelja Varaždinske županije, na svečanosti su bili pripadnici postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu – Policijske uprave varaždinske, Specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade HV-a, odreda Narodne zaštite Varaždin Orion, 5. bojne 1. A brigade Tigrovi, 7. gardijske brigade Puma, članovi udruga iz Domovinskog rata, vatrogasci te pripadnici 2. mehanizirane bojne Puma Hrvatske vojske koji su na svečanosti primili beretke.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik Anđelko Stričak na početku obraćanja posebno je pozdravio obitelji poginulih branitelja, pripadnike Puma koje su krajem prošle godine vratili doma u Varaždin te tadašnje gradsko vodstv koje su činili Stjepan Adanić – predsjednik Skupštine Općine Varaždin, Čedomil Cesarec – predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Općine Varaždin i predsjednik Kriznog štaba Općine Varaždin, Ivan Žitnjak – načelnik Policijske uprave Varaždin, Ivan Rukljić – zapovjednik obrane Općine Varaždin, i Krešimir Čop – zapovjednik Odreda narodne zaštite Općine Varaždin.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, general Mladen Markač, prenio je njezinu poruku: „Posebnu zahvalu upućujem svima stanovnicima Varaždina i Varaždinske županije zato što su se znali junački oduprijeti agresoru u Domovinskom ratu, zato što su bili i ostali vjerni svojoj domovini.“
– ’90. i ’91. glave smo stavili skupa to i danas možemo i trebamo težiti zajedništvu u ostvarenju nacionalnih interesa. Biser Hrvatske – grad Varaždin i njegovo stanovništvo, ima povijest, a pruža primjer kako se suvremeno živi. Neka drugi dođu pogledati kako se radi i živi u Varaždinu – poručio je Markač.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane general Zdravko Jakop naglasio je da su napravljeni određeni iskoraci za one koji su se uključili i riskirali svoje život.
– Za tu populaciju našlo se mjesta i sredstava da se njihov standard podigne. Bili su velikim dijelom zaboravljeni i zapostavljeni, ova Vlada i ministar branitelja puno rade da se to ispravi. Bio sam pripadnik Puma i nikada se više neće dogoditi da ih netko iseli iz Varaždina, dalje od obitelji. Zato mi je drago da su za vrijeme ove Vlade iznašli način da naše dečke vratimo gdje su oduvijek trebali biti – rekao je Jakop.

Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića istaknuo je da bi vrijednosti koje su krasile naše branitelje – hrabrost, odlučnost, požrtvovnost, trebale biti aktualne i danas te dodao:

-Tijekom Domovinskog rata smrtno je stradalo ili nestalo 175 naših kolega, hrvatskih branitelja s područja Varaždinske županije. Njihova imena trajno su uklesana u korice otvorene knjige, spomen-obilježje na Varaždinskom groblju, koje čuva uspomenu na njih koji su za svoju domovinu dali najveću žrtvu, svoj život.”

Župan Radimir Čačić rekao je kako svi koji su sudjelovali u obrani Varaždina i Hrvatske zaslužuju poštovanje, naročito oni koji su poginuli, ali i njihove obitelji, invalidi, ranjeni.

-Mi smo jedini donijeli odluku u Hrvatskoj da se borimo, ušli u rizik i pobijedili. Pakrac, Medački džep, sva ratišta do trenutka ulaska u Knin u koji su Pume ušle i digle zastavu. Svima svaka čast, ali nitko nije dao takav doprinos kakav je dala ova regija – zaključio je župan.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da se ove godine prvi put Dan oslobođenja slavi s Pumama koje su se vratile u svoj grad te se prisjetio Varaždinskih dana rata.

-Oslobođenje grada bila je jedna od najslavnijih bitaka u našoj dugoj, mukotrpnoj i slavnoj prošlosti, prekretnica u Domovinskom ratu. Zbog smjelosti i razboritosti branitelja uspjeli smo osloboditi Varaždin.

Uz obilježavanje Dana oslobođenja Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije na Kapucinskom trgu je izložena tehnika i naoružanje Hrvatske vojske, policije i vatrogasaca, a posebno su atraktivni bili borbeni vojni helikopter Kiowa i policijski helikopter.

N.Kalajdžija/Sjever.hr

20.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.