Now Reading:
FOTO: Započele 49. Varaždinske barokne večeri – pogledajte djelić atmosfere
Full Article 5 minutes read

FOTO: Započele 49. Varaždinske barokne večeri – pogledajte djelić atmosfere

Započele su 49. Varaždinske barokne večeri, jedini festival barokne glazbe u Hrvatskoj koji će se ove godine održavati od 20. rujna do 1. listopada. Ovu, jednu od naših najpoznatijih kulturnih manifestacija koja donosi 28 koncerata, otvorili su švedski glazbenici u varaždinskoj katedrali, izvodivši djela Vivaldija, Romana, Zelenke i Handela u izvedbi zbora i orkestra Göteborg Baroque, pod ravnanjem dirigenta Magnusa Kjjelsona.

Gradonačelnik Ivan Čehok u svojem je govoru kazao kako je sva dubina i snaga baroka i Baroknih večeri u povezivanju i pretapanju učenog i neukog, vrsnog i početničkog, sakralnog i svjetovnog, božanskog i ljudskog, pučkog i elitnog u tome je snaga baroka. Naglasio je kako su Barokne večeri svih ovih 49 godina uspjele oblikovati, obrazovati i stvoriti vjernu varaždinsku publiku i obrnuto.

-Varaždinsko slušateljstvo je nagnalo umjetnike da iz godine u godinu postižu sve bolje dosege. Glazba je duša svemira i božansko nadahnuće. Kada danas ovdje otvaramo našu katedralu, ulice i trgove ponajboljim umjetnicima iz Švedske i drugih zemalja postanemo svjesni da ga nisu utemeljili kraljevi i plemići ni crkveni redovi, ni politička oligarhija nego su ovaj grad su utemeljili građani, varaždinski obrtnici i umjetnici. Oni koji su krajem 18.st. podigli sve ove ustanove koje žive u gradu. To je nasljeđe koje mi danas baštinimo. Ono najvažnije, oni nas nisu naučili da budemo zatvoreni u svoju tradiciju već su nas otvorili prema svijetu i upravo zato Varaždinske barokne večeri svake godine imaju zemlju partnera. Ove godine imamo priliku upoznati kulturu švedskog naroda. To je to prožimanje i otvaranje svijetu i što svijet dovodi ovdje – kazao je Čehok.

Župan Radimir Čačić inspiriran svečanim trenutkom i baroknošću ambijenta varaždinske katedrale kazao je kako je arhitektura okamenjena glazba  te kako je ovo nešto što upravo svjedoči tome.

-To su stvari koje prepoznajemo čak i ako se na bavimo muzikom. Taj osjećaj je pitanje ulaska u osobni prostor. Sasvim sigurno tu nalazimo tragove svog identiteta i ugode. Ovaj grad je i muzika i arhitektura. Ako ijedan grad zaslužuje da bude prostor u kojem se odvijaju ovakvi visokokvalitetni i predivni događaji onda je to Varaždin sa svojom jednistvenom arhitekturom. Ta ljepota je ovdje stvorena i nakon toga je hibernirana. Na sreću ili nesreću razvoj ovog grada nije imao dovoljno materijalne snage da destruira ovu ljepota i zato je danas ovdje i svjedočimo tome – izjavio je Čačić.

Diana Helen Madunić, švedska veleposlanica izrazila je čast i zadovoljstvo što je upravo Švedska ovogodišnja zemlja partner Baroknim večerima.

-Željela bih izraziti toplu dobrodošlicu muzičarima iz Švedske i drugih zemalja. Ovo je prilika da se povežemo uz glazbu i da učvrstimo odnos između Hrvatske i Švedske. Iako vam se možda ne čini, Šveđani jako vole glazbu i Švedska ima najviše zborova na svijetu u odnosu na broj stanovnika te smo 3. izvoznik muzike na svijetu. Vjerujem da će muzičke veze cvjetati i u budućnosti – kazala je Madunic.

Iva Hraste Sočo, izaslanica predsjednika Vlade i ministrice kulture te pomoćnica ministrice kulture također je kazala nekoliko prigodnih riječi povodom otvaranja svečanosti.

-Ove godine obilježava se partnerstvo s Kraljevinom Švedskom, zemljom s kojom Republika Hrvatska ima odlične kulturne, gospodarske i političke odnose. Barokne večeri iznikle su iz posebnosti stila jedne povijesne epohe u gradu barokne monumentalnosti koji je vlastite povijesne vrijednosti znao staviti u službu visoke kulture – izjavila je Hraste Sočo.

Naposljetku je predsjednik Gradskog vijeća i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i visoke pokroviteljice festivala Kolinde Grabar Kitarović, Damir Habijan otvorio ovogodišnje Varaždinske barokne večeri.

-Privilegij je ovih dana biti Varaždinac i živjeti u gradu koji svojom kulturnom ponudom i nasljeđem prednjači ne samo u Republici Hrvatskoj već mnogo šire. Spektakularna izvedba Carmine Burane prije nekoliko dana na obali rijeke Drave, na neki način bila je uvod u ono što nas čeka slijedećih dva tjedna u gradu Varaždinu – zaključio je Habijan osvrnuvši se na slavnu prošlost Varaždina kada je bio glavni grad i koji, kako je kazao, unatoč nevolji koja ga je tada zadesila, nije izgubio primat grada kulture čija je Glazbena škola nadaleko poznata i cijenjena u Europskim razmjerima.

Kao i ranijih godina, koncerti se neće održavati samo u Varaždinu, već i u Trakošćanu i na drugim lokacijama u našoj županiji, ali i izvan nje – u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji te u Ptuju. Ovogodišnji Festival završit će 1. listopada, koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole iz Varaždina koji će nastupiti uz Varaždinski komorni orkestar, a uoči posljednjeg koncerta VBV-a upriličit će se svečana dodjela Festivalskih nagrada.

sjever.hr

20.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.