Now Reading:
Vratile se ospice! Zagreb na rubu epidemije?
Full Article 3 minutes read

Vratile se ospice! Zagreb na rubu epidemije?

gripa

Čak sedam osoba iz Zagreba u svega dva je tjedna oboljelo od ospica. S obzirom na to da je riječ o visokozaraznom virusu, širenje bolesti ne bi bilo neobično. Međutim, ono što osobito zabrinjava stručnjake jest činjenica da se sedmero zaraženih ne poznaje, da nisu bili u međusobnom kontaktu te da za sada nije ustanovljena nikakva poveznica između njih, piše Jutarnji list.

Kako stvari stoje, u vrlo kratkom vremenu sedmero ljudi se zarazilo na različitim mjestima, zbog čega struka očekuje nove slučajeve. Za samo jednu pacijenticu nedvojbeno je utvrđeno kako je oboljela – potvrđeno je da je bila u kontaktu sa zaraženim francuskim turistom.
Također, ne može se sa sigurnošću reći jesu li se zaraženi cijepili ili nisu. Kako nam potvrđuju liječnici, za samo jednog pacijenta je sa sigurnošću utvrđeno kako nije cijepljen, jer je njegova majka decidirano odbijala cijepljenje. Za ostale se također pretpostavlja da nisu cijepljeni, no oni u to nisu sto posto sigurni.

„Epidemija mora imati logičan uzrok”

-Ovako nepovezani slučajevi ospica doista se mogu smatrati neobičnima. Ospice su bolest koja ne nastaje ničim izazvana nego ih dobijemo od zaražene osobe. Zato sedmero oboljelih koji naizgled nemaju nikakvu poveznicu mogu na prvu izgledati nelogično. No epidemija mora imati logičan uzrok. Može biti da su se ti ljudi, ne znajući, negdje slučajno sreli, no ta je mogućnost gotovo nevjerojatna. Postoji daleko logičnije objašnjenje, a to je da u Zagrebu trenutno ima više neprepoznatih slučajeva ospica koji nisu nigdje zabilježeni – kaže dr. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a prenosi Jutarnji.
Svih sedmero zaraženih liječilo se u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević, a prva oboljela osoba, kako nam je potvrdila dr. Sanja Zember, u bolnicu se javila 26. kolovoza.

Prva pacijentica je zaprimljena krajem kolovoza i za nju je inicijalno dokazano da je bila u kontaktu sa zaraženim francuskim turistom. Za ostale nemamo nikakvih podataka o tome da su bili u kontaktu s nekim tko je bio zaražen. Isto tako, ustanovili smo da nisu bili u međusobnom kontaktu – kaže dr. Zember i dodaje kako je u srijedu zadnja hospitalizirana pacijentica puštena na kućnu njegu.

Cijepni status pacijenata nije moguće s potpunom sigurnošću utvrditi. Za jednu osobu znamo da nije cijepljena, a kod ostalih pacijenata nismo uspjeli ustanoviti jesu li cijepljeni ili ne, odnosno jesu li primili potrebne dvije doze cjepiva.

Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/jutarnji.hr

19.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.