Now Reading:
Zašto grad Čakovec zovu i Gradom Luje Bezeredija, tko je bila Rumpumpum, a tko „najhrabrija žena Europe”?
Full Article 3 minutes read

Zašto grad Čakovec zovu i Gradom Luje Bezeredija, tko je bila Rumpumpum, a tko „najhrabrija žena Europe”?

muzej

U prostorijama Muzejsko-informativnoga centra (MIC) predstavljena je u petak „Muzeologajnica“ i Zrinko, muzejski dječak vitez, maskota Muzeologajnice i simbol učenja kroz povijest.

Autorica Ines Virč predstavila je projekt te istaknula „ „Muzeologajnica“ je edukativno-kreativni projekt Pedagoškog odjela Muzeja Međimurja za edukaciju predškolske i školske djece. Sastoji se od niza radionica na različite teme vezane uz baštinu Međimurja koje su povezane s Nastavnim planom i programom za pojedine razrede u školskoj godini 2019./2020.“

„Sudjelovanjem u Muzeologajnici upoznaje se zavičajna povijest i kulturna baština Međimurja već od vrtićke dobi. Namijenjena je prvenstveno odgojiteljima u vrtiću, učiteljima i profesorima u osnovnim i srednjim školama. Kroz naše radionice u MMČ prošlo je više od 800 djece. Muzeologajnica je samo jedna dodatna edukativno kreativna radionica u kojima obrazujemo muzejsku publiku od malena“, rekla je ravnateljima Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Niz tematskih radionica, predavanja koja će biti iz mjeseca u mjesec samo su dokaz kako se dobri projekti prepoznaju, a kada se brojka polaznika kontinuirano povećava, onda je to dobitna kombinacija, nadovezao se David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću grada Čakovca.

„Kao osnivač Muzeja Međimurja Čakovec, Međimurska županija posebnu pozornost posvećuje projektima koji kulturne i povijesne vrijednosti, a posebice nematerijalnu kulturnu baštinu, približavaju najmlađima razvijajući u njima ne samo naklonost i interes za takve sadržaje nego i istinski osjećaj poštovanja prema baštini koja ne predstavlja samo sadržaj muzejskih prostora nego je i jedan od vrijednih dijelova naše svakodnevice. Najmlađi tako s jedne strane stječu osnovna znanja, upoznaju se sa specifičnim strukama uključenim u muzejske vrijednosti; saznaju što i kako rade restauratori te kako i sami mogu postati mali kustosi, bdjeti nad kulturnim vrijednostima svoje sredine i usvajati znanja i vještine starih zanata i načina života te uvažavati i cijeniti postignuća starijih generacija, bolje ih razumjeti i povezivati se s njima.“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak.

Zašto grad Čakovec zovu i Gradom Luje Bezeredija, tko je bila Rumpumpum, a tko „najhrabrija žena Europe”, legenda o Pozoju, izrada obiteljskog grba, učenje vještina tkanja na tkalačkom stanu, kakav je rad kustosa, koje su zadaće muzeja, samo su neki od dijelova ovogodišnje „Muzeologajnice“.

www.sjever.hr 14.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.