Now Reading:
Predsjednica Grabar Kitarović Festivalu kajkavskih popevki dodijelila Povelju RH: „Kroz ovaj festival živi draga, domaća rieč”
Full Article 2 minutes read

Predsjednica Grabar Kitarović Festivalu kajkavskih popevki dodijelila Povelju RH: „Kroz ovaj festival živi draga, domaća rieč”

Večeras se u Krapini održava 54. Festival kajkavskih popevki koji je svojim dolaskom uveličala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Dobrodošlicu predsjednici u zgradi Starog magistrata u kojem je smještena krapinska gradska uprava poželio je gradonačelnik Zoran Gregurović.
-Dobro nam došli u Krapinu, u srce Hrvatskog zagorja, u ovom, za nas posebnom tjednu, ali i za sve druge Zagorce, kad slavimo našu domaći riječ kaj. U Krapini se vrijeme ne mjeri od Nove do Stare godine, nego od festivala do festivala. Uvijek se i radovi i sve ono što treba napraviti nekako tempiraju da to bude sređeno do festivala – kazao je Gregurović te upoznao predsjednicu i s bogatom poviješću Krapine.

Grabar Kitarović pak je istaknula da je Festival kruna manifestacije Tjedan dana kajkavske kulture, dodavši kako smatra da se treba uložiti što je moguće više napora, ne samo na lokalnim, već i na državnoj razini, kako bi se sačuvali naši dijalekti.

-Ova nas manifestacija svake godine iznova podsjeća na ljepotu i bogatstvo našeg hrvatskog jezika bogatog narječjima na kojima su stoljećima stvarana sjajna književna djela koja su našu kulturu obogatila kao i brojne pjesme izvedene na Festivalu kajkavske popevke. Kroz ovaj festival živi draga, domaća rieč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, kletima, pod brajdama, kad u ozračju kaja i popevka dohaja – kazala je predsjednica Grabar Kitarović dodavši:
-Upravo zato, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskoga zagorja, kulture i jezične baštine, s velikim zadovoljstvom i posebnom čašću dodjeljujem Festivalu kajkavskih popevki Povelju Republike Hrvatske. Povelju dodjeljujem za sve ono što ste učinili u protekle 54 godine, ali i sve ono očekujemo da ćete učiniti sljedećih 50 i više godina. Posebno se veselim novim uspješnim godinama ovoga festivala i mnogim brojnim hitovima koje ćemo pjevati na svadbama, krstitkama ili jednostavno kad slavimo život.

Predsjednica je uoči Festivala kajkavskih popevki obišla 27. Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljalište gospodarstvenika u Hrvatskom zagorju te razgledala ponudu brojnih izlagača iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

S.Kalajdžija/Sjever.hr

14.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.