Zagorski gospodarski zbor u Krapini otvorila robotica Viktorija (CRUZR)

U Krapini je danas otvoren 27. Međunarodni sajam gospodarstva „Zagorski gospodarski zbor“, najveće godišnje okupljanje gospodarstvenika i obrtnika na ovom području te jedan od najboljih sajmova takvog tipa u Hrvatskoj.

Sajam i ove godine okuplja brojne gospodarstvenike iz Hrvatskoga zagorja, Zagreba, susjednih županija te Slovenije i Njemačke, a otvorenju je nazočio niz državnih, županijskih i gradskih dužnosnika, među njima i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
-Ovo je kraj koji se s pravom diči gospodarskim uspjesima, perjanica robnog izvoza i opstanka prerađivačke industrije, s dugom tradicijom i vrijednostima koje krase ljude – izjavila je ministrica i nastavila:
-Vlada se trudi, prepušta tržištu i gospodarstvu sve što može. Sa 6 milijardi je rasterećeno gospodarstvo u tri kruga porezne reforme, daljnje 3,5 milijarde kuna bit će u 4. krugu. I u administrativnom rasterećenju gospodarstva uštede su 2 milijarde kuna. Želimo još više i nastojat ćemo sa svim partnerima i dalje raditi. Ministarstvo gospodarstva daje oko 9,3 milijardi za projekte razvoja poslovnog okruženja i inovativnih koncepata. 4,26 milijardi je ugovoreno i vjerujem da će se sve utrošiti za inovativan razvoj gospodarstva. Ministarstvo poljoprivrede iz ruralnog razvoja oko 70 posto je ugovoreno, 43 posto plaćeno. To je najuspješniji operativni program iz europskih strukturnih fondova. 432 milijuna kuna u ovoj županiji. Iz mjere 7 ruralnog razvoja za ostanak ljudi u ovoj županiji 225 milijuna, gradi se 13 vrtića, 18 cesta i šest vodoopskrba i odvodnji.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić naglasio je kako se mnogo radi na osiguravanju boljih uvjeta za poslovanje, lakšem pristupu financiraju, povezivanju, te olakšanom pristupu vanjskim tržištima.
-Ministarstvo prepoznaje značaj ovog skupa i zdušno ga podržava, siguran sam da će tako biti i ubuduće. Brojke u gospodarstvu su neumoljive. Prethodna vlada je imala priliku napraviti nešto, a napravili su milijarde kuna duga. Danas je rast 3 posto, čvrsta makroekonomska situacija, ugled Hrvatske u Europi, rast iz kvartala u kvartal. Naše ministarstvo to potiče. 7,22 milijardi kuna je na raspolaganju gospodarstvu, 6,7 milijardi natječaja objavljeno, dodijeljeno više od 2 milijarde, trenutni otvoreno nekoliko natječaja. Još izdašnija vreća sredstava, prije svega za malo i srednje poduzetništvo nas čeka u sljedećem razdoblju, za inovacije, istraživanja i razvoj – rekao je Antonić objavivši i ekskluzivnu vijest:.
-Danas su na Vladi prihvaćene izmjene zakona o obrtu s brojnim nadležnostima koje se vraćaju HOK-u. Može se kad se hoće i to radimo svaki dan.

Kolar o sjajnim rezultatima gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika


Na otvorenju je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je još jednom naglasio da je Zagorski gospodarski zbor najveća gospodarska manifestacija takve vrste na području ove županije.
-Važna nam je zbog nekoliko razloga. Na ovaj način zahvaljujemo našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima na sjajnim gospodarskim rezultatima koje imaju kontinuirano od druge polovice 2013. godine na dalje: 2018. preko 13 milijardi ukupno prihoda, a nakon oporezivanja 740 milijuna kuna dobiti što je rast preko 10 posto, zatim pokrivenost uvoza izvozom oko 180 posto. To su sjajni pokazatelji, a s druge strane, mogućnost da se prezentiraju, mogućnost da s obrtnicima i gospodarstvenicima iz drugih europskih zemalja, s kolegama iz drugih županija vide koja je to niša koja bi ih mogla spojiti i da zajednički izađu na neka druga tržišta te da svoje proizvode dignu na još višu razinu – rekao je Kolar.

Između ostalog, istaknuo je da su na području Krapinsko – zagorske županije najjače metaloprerađivačka industrija, kao jedna od najjačih industrija, ali i staklarstvo, s obzirom da Vetropack Straža radi na godišnjoj razini preko milijardu boca.
-Kod nas još uvijek, začudo, postoji i tekstilna industrija koja nam na neki način generira veliku zaposlenost, ali i, na žalost, nešto niže plaće. Tu je i prijevoz, odnosno promet jer smo vrlo jaki u autobusnom i kamionskom prijevozu i naravno trgovina i usluge, s obzirom na toplice i hotele na području naše županije – kazao je Kolar.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine uvjeren je da gospodarstvo ima dobru budućnost u ovome kraju te dodao:
-Sjeverozapadna Hrvatska je što se tiče gospodarstva najjači kraj naše domovine. Prošle godine bio je izbor najgrada što se tiče gospodarstva s egzaktnim pokazateljima. Prvi je bio Varaždin, a Krapina među prva tri.

Čačić:”Suradnja na sjeveru je odlična bez obzira na stranačke boje”

Otvorenju Zagorskog gospodarskog zbora nazočio je i varaždinski župan Radimir Čačić koji je istaknuo da je ova regija „kičma ozbiljne proizvodnje Hrvatske – Zagreb je Zagreb, ali ove županije nose hrvatsku proizvodnju i hrvatsku budućnost”.
-Svaka čast turizmu i drugim granama, međutim industrija je nešto bez čega nemamo što tražiti, nećemo opstati kao zemlja. U smislu toga je sjever admiralski brod. Varaždinska županija je najveći izvoznik per capita u Hrvatskoj. Imamo lažnu nezaposlenost 3,8, prava je manje od 2 posto, nema radnika. Rješenja u proizvodnji su u obrtizaciji. Hrvatska ima deset puta manje obrta nego Slovenija. Ići ćemo u tom smjeru. Što se tiče Vlade dobro bi bilo kad ne bi smetala, to bi bilo više nego dovoljno, naročito onda kad ima šanse da to ne čini. Reformi sva podrška i pljesak, posebno za ovaj kraj. Daj šansu ljudima, nije bez veze topli obrok, onome s 5000 kuna 1000 je jako važno. Plaćeni vrtići od poslodavca također. Jedino molim da se to čini s novcem države, a ne županija, gradova i općina. Ako mi trebamo to činiti samo ćemo raspolagati svojim novcem. Po stoti put govorimo nemojmo raditi nešto kad nitko od stručnjaka ne podržava, 2,1 milijardi kuna smanjenjem PDV-a za 1 posto. Samo 20 posto u našim džepovima, 80 posto uvoznicima i trgovcima. Niti jedan ekonomski stručnjak nije za to. Dajmo šanse gospodarstvu u dobrim vremenima, održat će nas u lošim – rekao je, između ostalog, varaždinski župan i zaključio:
-Ovdje nema lako ćemo, mora se krvavo raditi. Pripremimo se za lošija vremena koja dolaze, možda godina-dvije. Na kraju, suradnja na sjeveru je odlična bez obzira na stranačke boje.

Davor Pleško iz Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije istaknuo je kako ZGZ omogućuje obrtnicima da pokažu svoje novitete i prezentiraju izlagače na 5000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora te dodao:
-Obrtnici pozdravljaju mjere Vlade na rasterećenju osobnih dohodaka djelatnika, ali moramo razmišljati da imamo 2500 nezaposlenih, a kada tražimo radnike nema ih. Što rade na Zavodu i koliko nas koštaju? Kad bi i oni doprinosili, još više bi mogli rasteretiti rad.

-Prije par godina počeli smo sa županijama parterima, a drago mi je da su to ove godine susjedi iz Varaždinske županije, od davnine vezani jedni na druge. Sjeverozapad Hrvatske krasi industrijska proizvodnja. Naša županija prešla je 13 milijardi kuna prihoda 2200 poduzetnika, što je rast od 30 posto u šest godina. Zato su i sajmovi sve bolji. Na svaki euro koji uvozimo, 1,76 eura izvezemo – kazao je Josip Grilec iz HGK – Županijske komore Krapina, a Dalibor Kratovil, potpredsjednik HOK-a zaključio:

-Zagorje zaslužuje ovakvu manifestaciju koja se može pohvaliti impresivnim brojkama izlagača i posjetitelja. U obrtništvu je sve veći broj novih obrta i zaposlenih i to je nada za daljnji razvoj.

N.Kalajdžija/Sjever.hr

12.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.