Now Reading:
NAJAVLJUJEMO: I u Varaždinu će se obilježiti Međunarodna noć šišmiša
Full Article 1 minutes read

NAJAVLJUJEMO: I u Varaždinu će se obilježiti Međunarodna noć šišmiša

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije u suradnji s Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus organizira obilježavanje 23. Međunarodne noći šišmiša.

U Skupštinskoj dvorani varaždinske Županijske palače posjetitelji će u četvrtak, 12. rujna, od 19 sati moći upoznati, vidjeti i doživjeti jedinstvene leteće sisavce kroz predavanje, radionice, kviz, kao i potragu za šišmišima.
 
Noć šišimiša se obilježava s ciljem prenošenja znanja o ovim sisavcima, njihovom načinu života, navikama i potrebama te važnoj ulozi u ekosustavima, kao i o potrebi njihova očuvanja i zaštite.

U Hrvatskoj postoji 35 vrsta šišmiša i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Manja kolonija iz roda Plecotus (dugoušani) zabilježena je u Župnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Petrijancu u sklopu monitoringa koji je u srpnju ove godine provela Mirna Mazija.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine u sklopu Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša. Šišmiši su važan dio svjetskog ekosustava budući da su bitna karika u oprašivanju biljaka koje cvatu noću, kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca te predstavljaju indikator zdravlja okoliša.

www.sjever.hr

12.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.