Now Reading:
Dani vrganja i crnog tartufa u Paki – uživajte u prirodi i bogatom programu za velike i male
Full Article 2 minutes read

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki – uživajte u prirodi i bogatom programu za velike i male

Od petka do nedjelje, od 13. do 15. rujna, u Paki, nedaleko Novog Marofa održat će se zanimljiva, šesta po redu manifestacija „Dani vrganja i crnog tartufa“. Turistička zajednica Grada Novog Marofa najavljuje, u tri dana trajanja manifestacije, bogat program.


Manifestacije počinje stručnim skupom u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u petak u 18 sati. Tema su tartufi u ovim krajevima te mogućnost njihovog plantažnog uzgoja. Predavači su tartufari i znanstvenici Hrvatskog šumarskog instituta koji su provodili znanstvena istraživanja o podzemnim gljivama na području Varaždinske Županije – dr. sc. Željko Zgrablić, Mario Vlašić, univ. spec. silv., te mr. sc. Miljenko Županić.

U subotu poslijepodne te nedjelju kroz cijeli dan pripremljen je raznolik program koji uz edukaciju i rekreaciju nudi uživanje u prirodi, branje gljiva, lov na crni tartuf. Posjetitelji će i ove godine moći istraživati Paku, šetati do same utvrde, produžiti do utvrde Čanjevo i iz stručnog kuta saznati ponešto o njihovom nastanku, istrčati Paka mini trail, voziti se električnim biciklima, učiti nordijsko hodanje, posjetiti dabrovu branu i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje pripremaju renomirani kuhari. Tako će u subotu za posjetitelje kulinarski show održati Robert Šlogar, dok će u nedjelju svoje kulinarsko umijeće već tradicionalno pokazati Damir Crleni. Moći će se kušati i pivo od vrganja. Najmlađi će uživati u edukacijskim igrama, a sajam autohtonih proizvoda prilika je za prezentaciju domaćih OPG-ova.

Samo natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva započinje s prijavama u nedjelju, 15. rujna, od 8 sati dok je polazak u berbu u 9 sati. Stručnu će determinaciju provoditi prof. Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza.
Za zabavni dio programa u subotu je zadužen Tomisalv Goluban sa svojim bendom, dok će kasnije zasvirati tamburaški sastav Leggiero. U nedjelju će posjetitelje zabavljati Fiškali.
Dani vrganja i crnog tartufa prilika su da Paku istražite u svim njenim raznolikostima te da provedite prekrasan dan u prirodi. Organizatori ove manifestacije su Udruga privatnih šumovlasnika Graber te Turistička zajednica Grada Novog Marofa.

www.sjever.hr

11.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.