Now Reading:
Zagorska tvrtka Salvus predstavila rezultat 50 milijuna kuna vrijedne investicije – Uskoro pokreću i vlastiti proizvodni portfelj
Full Article 5 minutes read

Zagorska tvrtka Salvus predstavila rezultat 50 milijuna kuna vrijedne investicije – Uskoro pokreću i vlastiti proizvodni portfelj

U Donjoj Stubici javnosti je u srijedu predstavljeno novo sjedište hrvatske farmaceutske tvrtke Salvus. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji u Hrvatskome zagorju u posljednje vrijeme, vrijednoj više od 50 milijuna kuna. Prvi je to Salvusov vlastiti prostor od osnivanja 2003. godine koji se prostire na 4444 četvorih metara, a njegova je izgradnja i opremanje sufinancirano sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj. U novome sjedištu trenutno radi većinom visoko kvalificiranih 145 zaposlenika, a osim trenutne uredske i distributivne namjene, Salvus će na toj lokaciji uskoro početi proizvoditi i vlastiti proizvodni portfelj M.E.V. Feller s kojom žele izaći i na globalno tržište.

Donja Stubica ima dugu i slavnu tradiciju ljekarništva jer je upravo ovdje pionir industrijske proizvodnje lijekova u Hrvatskoj, mag. Eugen Viktor Feller, 1899. otvorio svoju prvu ljekarnu i nekoliko godina kasnije započeo proizvodnju pripravka Elsa fluid kojeg je izvozio diljem Europe, SAD-a pa sve do Kine.

„Nastojimo spojiti slavnu domaću tradiciju donjostubičkoga ljekarništva koje je osvojilo svijet, sa suvremenim tehnologijama i znanstvenim dostignućima. Naš visokokvalificirani tim, u čiju edukaciju kontinuirano ulažemo, fokusiran je na razvoj i plasiranje proizvoda koji promoviraju odgovornost prema vlastitome zdravlju, prevenciju i samoliječenje“, kazao je ovom prilikom Predsjednik Uprave Salvusa Teodor Švaljek i dodao: „Ovom investicijom te proširenjem poslovanja želimo osnažiti učinkovitost tvrtke i povećati njezinu konkurentnost na domaćem i inozemnim tržištima, što će u konačnici dovesti do povećanja prihoda i novih zapošljavanja.“

Salvus je izrastao iz Ljekarni Švaljek koje je Teodor Švaljek pokrenuo sa svojom majkom, magistrom farmacije Josipom Švaljek, 1997. godine u Mariji Bistrici. Uz ljekarnički biznis, Salvus grupa danas posluje regionalno te zastupa druge i kreira vlastiti proizvodni portfelj dodataka prehrani, medicinskih proizvoda, kozmetike i lijekova. Djeluju na šest tržišta sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu. Grupa zajedno s Ljekarnama Švaljek zapošljava ukupno 265 ljudi čija je prosječna neto plaća 8 tisuća kuna. Tvrtka bilježi kontinuirani rast prihoda koji je 2018. iznosio gotovo 136 milijuna kuna, od čega nešto više od 23 milijuna kuna iz izvoza, a ove godine izvoz raste po stopi od 67 posto.

Intenzitet ove investicije sufinanciran sredstvima EU kroz aplikaciju kroz koju su gospodin Švaljek i njegov tim uspjeli do sada dobiti gotovo 16,5 milijuna kuna sredstava iz strukturnih fondova EU. Ministar je dodao da kada se ostvari prihod od 120 milijuna kuna i kad je od toga gotovo 24 milijuna kuna izvozno orijentiranog proizvoda te kad se u izvozu raste po stopi od 67 posto, treba poželjeti prvi sljedeći ovakav projekt i ohrabriti Salvus.
„Siguran sam da tim koji predvodi gospodin Švaljek jako dobro zna što ova firmi želi biti za pet, odnosno 10 godina. Slovensko , mađarsko, poljsko, češko, slovačko, austrijsko tržište isto vapi za ovakvim proizvodima i može li ministarstvo doprinijeti tome da se ta hrabrost dogodi već sutra, mi smo tu”, kazao je ministar Horvat.

Da je riječ o najvećoj investiciji u Krapinsko – zagorskoj županiji ove godine potvrdio je župan Željko Kolar.
„Preko 50 milijuna kuna, 16.4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Sjajna firma koja ima godišnji prihod od 125 milijuna kuna i koja se pozicionirala i izvrsnu mrežu na području RH, ali se isto tako i regionalno širi i regionalno je odlično pozicionirana,a prema informacijama koje imam, prelazi se i na europsko tržište”, rekao je Kolar.

Župan je podsjetio da će ova investicija donijeti i novo zapošljavanje istaknuvši kako je to dokaz da je Krapinsko – zagorska županija prepoznata kao regija u kojoj se isplati ulagati.

„Imamo jednak pristup svim investitorima, bez obzira jesu li domaći ili strani, ali me posebno veseli domaći investitor, pogotovo ovaj koji već ima dugu tradiciju. I radna je snaga uglavnom s područja KZŽ”, kazao je župan Kolar i zaključio:
„Ako je pozitivno raspoloženje i pozitivna klima za ulaganje za domaće ulagače, onda je to snažna poruka stranim ulagačima da ovdje u našoj županiji vrijedi vrijedi ulagati”.

Saborski zastupnik Žarko Tušek čestitao je vlasniku, obitelji i svim suradnicima koji zajedno već dugo vrijeme grade jednu uspješnu gospodarsku priču:

-Ona je na ponos prije svega njemu i obitelji, ali i cijelom Hrvatskom zagorju. Ova investicija, ovaj novi objekt zaista impresivno djeluje, ali iza te impresivnosti je jedna velika požrtvovnost i na tome mu treba čestitati – izjavio je Tušek. Dodao je da je ova investicija ujedno i primjer zdravog partnerstva Vlade RH-a, pametno korištenje strukturnih fondova i jedna ozbiljna poduzetnička inicijativa Švaljeka. Poslao mu je poruku ohrabrenja da tako nastavi i dalje.

s.kalajdžija/sjever.hr 11.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.