Now Reading:
Konferencijom za medije svečano otvoren novo uređeni objekt Dječjeg vrtića “Loptica” u Koprivnici
Full Article 6 minutes read

vrtic loptice koprivnica

Grad Koprivnica je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever 31. kolovoza 2019. dovršio opsežnu rekonstrukciju montažne zgrade dječjeg vrtića Loptica u Koprivnici kroz zajednički EU projekt Prominent MED (Public pROcureMent of INnovation boosting greEN growTh in MED area), u sklopu programa Interreg Mediterranean, a koji je sufinanciran kroz Europski fond za regionalni razvoj. Za provedbu radova bio je sklopljen ugovor tipa “ključ u ruke” sa zajednicom izvođača predvođenom Termikom Ružić j.d.o.o., kojim su istovremeno ugovoreni projektiranje i radovi. Povodom toga, danas je u prostorijama novouređenog vrtića održana konferencija za medije te je na simboličan svečani način započeo s radom.

„Izuzetno smo ponosni i sretni na svaki projekt ovakve vrste koji je okrenut na naše najmlađe, pogotovo kad pričamo o ovom objektu s obzirom da se unazad 40 godina  nije značajnije ulagalo u njega. Za nas su ovo slatka ulaganja u budućnost i sretan sam da Gradska uprava radi na mnogim projektima koji će poboljšati kvalitetu življenja u našoj Koprivnici i okolici. Zahvalio bih se Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever koja je doista odradila ogroman posao i koja je pokazala da se može i sa vlastitim domaćim snagama i domaćom pameću biti u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava. Isto tako moram napomenuti da su cijelu građevinsku operativu vodile lokalne, domaće snage i da smo pokazali da imamo kvalitetne poduzetnike i obrtnike koji mogu odgovoriti svim onim zahtjevima kojeg u sebi nosi jedan EU projekt. Na kraju jedno veliko hvala cijeloj ekipi iz DV „Tratinčica“, ravnateljici Idi Šipek koja je doista u ove dvije godine napravila ogromne iskorake u životu i radu samog DV „Tratinčica“, a to se vidi po zadovoljstvu našim mališana, njihovih roditelja i samih zaposlenika“, rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić prilikom obraćanja okupljenima na konferenciji.

Vrijednost provedenih radova iznosila je 2.212.164,00 kn bez PDV-a odnosno 2.765.205,00 s PDV-om. Grad Koprivnica u projektu je sudjelovao sa 46 % vlastitih sredstava odnosno 1.267.590,00 kn, a 54 % sredstava odnosno 1.497.615,00 kn je osigurano iz projekta Prominent MED, sve s PDV-om. Ovaj projekt je osim klasičnih zahvata energetske obnove uključivao i opsežnu rekonstrukciju unutrašnjosti vrtića. Navedenim sredstvima provedeni su sljedeći zahvati:

1. Ugradnja toplinske izolacije ovojnice zgrade odnosno vanjskih zidova i stropa prema tavanu te ugradnja nove PVC stolarije.
  2. Sanacija instalacija vodovoda i unutarnje odvodnje sanitarnih čvorova te kompletna sanacija svih sanitarija, uključujući novu sanitarnu opremu i pločice.
  3. Sanacija svih unutarnjih pregradnih zidova koji su oštećeni uslijed vlage.
  4. Ugradnja novih podova u svim dječjim sobama i hodnicima vrtića.
  5. Ugradnja visokoučinkovitog sustava proizvodnje toplinske energije za grijanje i proizvodnje potrošne tople vode.
  6. Ugradnja ventilacijskog sustava s rekuperacijom.
  7. Postavljanje didaktičkih sredstava i pomagala.

„Za ovaj projekt „Loptice“ smo se žestoko borili u koji smo krenuli 2015. godine. Dvostruko sam zadovoljan učinjenim poslom. Prvi razlog je što smo djeci i djelatnicima „Loptice“ nakon dugo vremena osigurali ovako lijepi i kvalitetan prostor, a drugi je što smo cijeli proces proveli na jedan zaista visoko profesionalan način. Zahvala Gradu Koprivnici na partnerstvu i sponzorstvu, cijeloj ekipi Dječjeg vrtića „Tratinčica“ i „Loptica“ te naravno mojem timu  koji je pokazao da smo spremni odraditi najzahtjevnije EU projekte“, izjavio je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

Vodstvo Dječjeg vrtića Tratinčica iskoristilo je ovu priliku te su na vrtiću pored spomenutih radova ujedno provedeni i radovi redovitog održavanja te saniranja vanjske odvodnje. Uz dodatno ulaganje od ukupno 214.000,00 kn s PDV-om provedeni su zamjena postojećih izvora svjetlosti sa LED sijalicama, soboslikarski radovi sa sanacijom zidova i stropova, ugradnja mastolovca za kuhinju te sanacija dijela dotrajale vanjske kanalizacije. Pored toga tijekom radova bili su primijenjeni neki inovativni elementi. Da bi izbjegli invazivnije zahvate u unutarnjim zidovima vrtića, cijeli vodovodni sustav zgrade razveden je po tavanu zgrade te vertikalno spušten do svih izljevnih mjesta. Osim toga montažni drveni dio vrtića, koji obuhvaća oko 75 % zgrade, prethodno je konstrukcijski pojačan, što je omogućilo postavljanje toplinske izolacije na klasični način, kao da se radi o zidanom objektu. Ovi i svi ostali zahvati bitno su produžili vijek trajanja zgrade.

Završnu riječ da se obrati okupljenima na konferenciji imala je ravnateljica Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Ida Šipek.

„Vrlo sam emotivno proživljavala svo ovo vrijeme dok je trajala obnova „Loptice“ jer sam i sama kao malo dijete pohađala upravo ovaj vrtić te vam riječima ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna da imamo „novu Lopticu“. Ovo je zaista jedan dobar primjer zajedništva i sudjelovanja u projektu te dokaz kako se mogu napraviti velike stvari koje se stave pred vas. Uz zahvale Gradu Koprivnici, Komunalcu i REA-i, moram zahvaliti svim roditeljima koji su se bez imalo poteškoća snašli kako bi zbrinuli svoju djecu na čuvanje u vrijeme kad je trajala obnova da bi radovi mogli završiti na vrijeme. Na kraju jedno veliko hvala svim zaposlenicima Dječjeg vrtića „Tratinčica“ koji su u svoje slobodno vrijeme i u vrijeme godišnjih odmora sudjelovali u različitim radovima da bi sve moglo biti gotovo onako kako smo i planirali te sam zaista ponosna i sretna da sam ravnateljica ovakvom prekrasnom kolektivu“, rekla je ravnateljica Ida Šipek, nakon čega je sve okupljene povela u razgledavanje „nove Loptice“.

Grad Koprivnica je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je proveo ovako sveobuhvatnu obnovu zgrade, nakon koje su mališani i zaposlenici vrtića dobili energetski i funkcionalno potpuno obnovljeni vrtić. Pri pokretanju i provedbi projekta od ključnog je značaja bila izuzetna suradnja svih članova tima, od suradnika iz Grada Koprivnica, Regionalne energetske agencije Sjever, zajednice izvođača, tehničkih savjetnika iz Građevinskog fakulteta u Zagrebu pa sve odgojiteljica i djelatnika vrtića iz tehničke službe.

U ime Grada Koprivnice konferenciji za medije i svečanom otvorenju bile su prisutne i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, pročelnici Ana Mlinarić, Tomislav Golubić i Dario Jembrek, u ime GKP Komunalac članovi Uprave Goran Međurečan i Dubravka Horvat, članica Uprave Koprivničkih voda Sandra Sinjeri, predstavnici izvođača radova te cjelokupan tim Regionalne energetske agencije Sjever.

www.sjever.hr/koprivnica.hr 11.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.