Now Reading:
NOVA INVESTICIJA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI:Opća bolnica Varaždin dobiva objedinjeni hitni prijem u novoj zgradi vrijednoj 70 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

NOVA INVESTICIJA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI:Opća bolnica Varaždin dobiva objedinjeni hitni prijem u novoj zgradi vrijednoj 70 milijuna kuna

bolnica

Investicije u zdravstvo Varaždinske županije, koje su već premašile 500 milijuna kuna, nastavljaju se i dalje. U utorak, 10. rujna, održana je početna konferencija EU projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“ vrijednog 19.954.875 kuna.Župan Varaždinske županije Radimir Čačić naglasio je da malo koja županija u Hrvatskoj u ovom trenutku ima toliko ulaganja u području zdravstva.

Opća bolnica Varaždin napokon će dobiti objedinjeni hitni prijem, o kojem se priča više od 10 godina. Trebao je biti uređen u sklopu dogradnje i rekonstrukcije zgrade Kirurgije i drugih objekata u sklopu cjelovitog projekta izgradnje i uspostave svih sadržaja potrebnih Općoj bolnici Varaždin. Međutim, bivša županijska vlast taj projekt u osam godina nije uspjela realizirati. Mi smo uspjeli povući 14 milijuna kuna bespovratnog EU novca za uspostavu objedinjenog hitnog prijema, ali i dodatnih 50 milijuna kuna za uređenje prostora i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije. Sve to nalazit će se u potpuno novoj zgradi, a ukupno ulaganje vrijedno je 70 milijuna kuna – istaknuo je župan Čačić.

Nova zgrada objedinjenih funkcija će biti neto površine oko 3.000 četvornih metara, od čega se na objedinjeni hitni prijem odnosi 1.000 četvornih metara. Nalazit će se kod glavnog ulaza u krug Bolnice, između zgrada Interne i Rendgena s mikrobiologijom.

Postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji objavljen je u srpnju, a otvaranje ponuda predviđeno je krajem ovoga mjeseca. Ovisno o tijeku postupka, sklapanje ugovora i početak radova očekuje se do kraja ove godine.

Objedinjeni hitni prijem je jedinstveno mjesto na kojem se primaju i obrađuju svi hitni pacijenti. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 20 milijuna kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 14.000.000 kuna, odnosno 70,31 %. Preostali iznos od 29,69 % osigurava Bolnica, od čega je bespovratnih 3.547.050 kuna dodijeljeno iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., naglasio je da će realizacijom ovog projekta Bolnica dobiti važnu zgradu objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Time će na jednom mjestu biti smješteno šest hitnih prijemnih ambulanti, interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije, dok zbog stručnih razloga hitne prijemne ambulante ginekologije, pedijatrije i psihijatrije ostaju odvojene. Dovršetkom ovog projekta poboljšat će se zdravstvena zaštita, omogućiti provedba odgovarajućih mjera zdravstvene zaštite te će se uskladiti i funkcionalno povezati objedinjeni hitni bolnički prijem uz druge grane medicine Opće bolnice Varaždin. Takva organizacija rada dovest će do učinkovitije i kvalitetnije zdravstvene skrbi za bolničke pacijente, a boljoj skrbi pacijenata pridonijet će i osiguravanje nove i tehnološki suvremene medicinsko-tehničke opreme u novoizgrađenim prostorima – pojasnio je dr. Kudelić.

Nije zanemariva ni činjenica da će projekt izgradnje i opremanja hitnih prijemnih ambulanti u Općoj bolnici Varaždin doprinijeti racionalizaciji poslovanja djelatnosti hitne medicine i istodobno osigurati napredak u zbrinjavanju hitnih pacijenata te poboljšati uvjeti rada za zaposlenike.

U drugoj fazi u planu je izgradnja zgrade centralnog operacijskog bloka s jedinicom intenzivnog liječenja, centralne sterilizacije, transfuzije i RTG-a, koji će spojnim hodnicima biti povezani s okolnim bolničkim zgradama. Projekt je vrijedan minimalno 300 milijuna kuna, a načelno postoji suglasnost Vlade da u sljedećem budžetu Europske unije omogući izgradnju bolnica – naveo je župan Čačić.

Na uvodnoj konferenciji prisustvovao je i pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić. – Lijepo je danas biti u ovoj županiji drugi put u svega tjedan dana, što je pokazatelj kvalitetnog rada – istaknuo je.

Pozdrave su uputili i Jelena Spajić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao i Mislav Sovulj, pomoćnik ravnatelja SAFU-a.

s.kalajdžija/sjever.hr 10.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.