Now Reading:
Kriza radne snage u građevini dosegla je vrhunac: Kvote za strance su potrošene, a trebaju nam još tisuće radnika
Full Article 2 minutes read

Kriza radne snage u građevini dosegla je vrhunac: Kvote za strance su potrošene, a trebaju nam još tisuće radnika

gradjevinari

U ovoj je godini za područje graditeljstva odobreno 19.800 radnih mjesta za inozemne radnike, a prema podacima od 23. kolovoza, dostupnim u Ministarstvu unutarnjih poslova, od navedene brojke ostalo je 2245 slobodnih mjesta. No, s obzirom na to da su 2424 zahtjeva u postupku ishođenja radne dozvole, može se zaključiti kako su kvote za graditeljstvo potrošene. Informacija je to koju su novinari Slobodne Dalmacije dobili iz Hrvatske gospodarske komore.


Radi se prije svega o zanimanjima tesara, zidara, armirača, betoniraca, elektroinstalatera, keramičara, krovopokrivača, fasadera, zavarivača, pomoćnih radnika…
Budući da se već sada obrađuje više zahtjeva od “slobodnih” mjesta, jasno je da odobrene kvote baš i ne odgovaraju potrebama, što potvrđuju i iz HGK.

-U ovom trenutku potrebno je što skorije otvaranje novih kvota za sva navedena zanimanja jer se u priobalju građevinska sezona pojačava od rujna i listopada, pa se očekuje da će nedostajati radnika. Prema nekim saznanjima s terena, broj radnika koji nedostaje u građevinarstvu penje se i do 30 tisuća – kazala je za Slobodnu Dalmaciju Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, dodajući da primaju i informacije od tvrtki s terena kako određeni broj radnika kojima je odobrena viza više nije u Hrvatskoj, nekima je poništena viza, a neki rade za hrvatske tvrtke u ostalim zemljama EU.

Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/slobodnadalmacija

10.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.