Now Reading:
VARAŽDINCIMA POPULARNO KUPALIŠTE VIŠE NEĆE SMRDJETI: Do kraja 2022. dograđeni i rekonstruirani pročistač na Aquacityju
Full Article 4 minutes read

VARAŽDINCIMA POPULARNO KUPALIŠTE VIŠE NEĆE SMRDJETI: Do kraja 2022. dograđeni i rekonstruirani pročistač na Aquacityju

procistac aquacity

U nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zoran Đuroković, saborskih zastupnika Josipa Križanića i Anđelka Stričaka, predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijan, direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijela Bunića, direktor aHEP ODS Elektre Varaždin Zdenka Đule i direktora Varkoma d.d. Varaždin Željka Bunića u ponedjeljak je na Aquacityju održana konferencija o dogradnji i rekonstrukciji postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta Aglomeracije Varaždin. Dogradnja i rekonstrukcija vrijedna je 203 milijuna kuna.

Projekt Aglomeracije Varaždin obuhvaća rekonstrukciju i dogradnju uređaja III. stupnja pročišćavanja veličine 127.000 ekvivalent stanovnika, izgradnju 241 kilometra kanalizacijske mreže, rekonstrukciju 2,6 km kanalizacijske mreže, 108 crpnih stanica sustava odvodnje u gradu Varaždinu te 10 okolnih općina, nabavu komunalne opreme za održavanje sustava odvodnje te priključenje novih 40.468 stanovnika na sustav javne odvodnje i pročišćavanja.

Ukupna cijena ulaganja iznosi 684.664.160 kuna, bez PDV-a, odnosno 855.830.201 kunu s uključenim PDV-om. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 488.713.277 kuna ili 71,38 % procijenjenih prihvatljivih troškova. Nacionalno sufinanciranje iznosi 28,62 %, odnosno 195.950.883 kuna, od čega Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 40 % ili 78.380.353 kuna, Hrvatske vode 40 % ili 78.380.353 kuna te JLS-i 20 % ili 39.190.177 kuna.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da se ukupna cijena nalazi unutar ugovorenog. Očekivano trajanje radova na pročistaču je do konca 2022. godine. Ne bez ponosa, mogu naglasiti da je Varkom danas jedini javni isporučitelj vodnih usluga u Hrvatskoj koji u Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020. ima kompletirane javne nabave na dvije aglomeracije, Varaždin i Varaždinske Toplice. Budućim generacijama ostat će vrhunska komunalna oprema kojom će biti dosegnut snažan civilizacijski iskorak u kvaliteti života stanovništva ovog kraja. Završetkom ovog projekta bit će postignuta tri ključna cilja, sanitarna i tehnološka voda će biti sakupljena, odvedena do uređaja za pročišćavanje te će biti pročišćena do razine gotovo pitkosti, vodonosnici pitke vode sačuvat će se od zagađenja i, konačno, ljudima ovog kraja omogućit će se standard do najviše razine komunalne opremljenosti – kazao je direktor Varkoma Željko Bunić.

Ministar Ćorić je kazao da je Aglomeracija Varaždin jedan od 44 takva projekta u Hrvatskoj, a činjenica da vrijedi oko 855 milijuna kuna sama po sebi govori o njegovoj veličini i značaju. Dodao je da je fantastična stvar da će po završetku projekta priključenost stanovništva na komunalnu infrastrukturu biti 95 posto.

Na varaždinskom Aquacityju potpisan je i ugovor za izradu projektne dokumentacije uređenja korita i obale Plitvice te biciklističke staze, dužine 5,5 km, od Nedeljanca do Zagrebačke ulice u Varaždinu.

Nositelj izrade idejnog i glavnog projekta je Grad Varaždin, a Hrvatske vode sufinanciraju s 90 %. Projektiranje je započelo 2018. izradom idejnog projekta i elaborata zaštite okoliša. Ukupna vrijednost projektiranja iznosi 450.000 kuna do ishođenja građevinske dozvole. Prošle godine je ukupno realizirano na projektiranju 105.000 kuna. Za ovu godinu je planiran završetak idejnog projekta i izrada glavnog projekta. Ugovor za ovu godinu iznosi 350.000 kuna od čega je udio Hrvatskih voda 315.000 kuna.

Ugovor su potpisali zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je istaknuo da se dobrom koordinacijom svih zainteresiranih ide u uređenje obale, a Grad Varaždin će to nadograditi s mogućnošću šetnice. Tako će se osim uređenja obalnog pojasa, nasipa, omogućiti građanima Varaždina još jednu dodatnu korist, izjavio je je Đuroković.

www.sjever.hr/n.kalajdzija.aktualno.hr 10.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.