Now Reading:
SLATKO,UKUSNO,PREFINO: Dobošica Smiljke Mihelje pomela konkurenciju na Kriškim oblizekima
Full Article 3 minutes read

SLATKO,UKUSNO,PREFINO: Dobošica Smiljke Mihelje pomela konkurenciju na Kriškim oblizekima

torta

Smiljka Mihelja iz Okešinca laureatkinja je ovogodišnjih Kriških oblizeka. Njezina doboš torta, prema mišljenju ocjenjivačkog suda, najbolja je od sto pedeset ocijenjenih slastica.

Šezdesetpetogodišnja baka kaže da kolače radi čitav život, ali joj broj ispečenih nije lako izračunati jer od dvadesete godine radi najmanje jedan kolač ili tortu tjedno. Omiljenu slasticu nema, nego peče ono što najviše razveseljava njezine najbliže, pogotovo unuke. Zato njezinom kuhinjom dominiraju bućnice, štrudle, mađarice i drugi tradicionalni kolači. Dugo je željela napraviti doboš tortu, no u tu slastičarsku avanturu nije htjela krenuti dok ne nabavi pravi recept. Čekanje se isplatilo, zaključuje ocjenjivački sud, oduševljen izgledom i kvalitetom pobjedničke torte.

„Ove smo godine na festivalu imali širok raspon vrlo zanimljivih slastica. Stvarali su ih muškarci i žene, a iako je riječ o amaterima, neke slastice djeluju kao da su ih radili profesionalni slastičari“, kazala je Božica Brkan, predsjednica ocjenjivačkog suda.

Smiljka Mihelja sudjelovala je u gotovo svim Kriškim oblizekima. U 25 godina održana su 22 festivala. Riječ je o najstarijem i najvećem festivalu slastica u Hrvatskoj. Slastičari amateri slastice iz natjecateljskog programa, ali i ostale koje izrađuju za Kriške oblizeke, daruju manifestaciji kako bi se njihovom dobrotvornom prodajom prikupila sredstva za rad s djecom u udruzi Društvo Naša djeca Križ.

„Kriški oblizeki prepoznatljiva je manifestacija Zagrebačke županije. Jedinstven je to spoj tradicije i zajedništva u koji je unesen naš duh, ali i onaj naše djece“, istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Marko Magdić, načelnik općine Križ, podsjetio je da se Kriški oblizeki održavaju u sklopu Dana općine Križ te okupljene pozvao na nastavak očuvanja gastronomske tradicije.

Križ, među ostalim, slavi i 10 godina nošenja titule Prijatelj djece. Istu titulu do idućih bi Kriških oblizeka mogla ponijeti Zagrebačka županija. Najavila je to Nadica Žužek, zamjenica župana Zagrebačke županije.

„Kriški oblizeki svjedoče zašto je Križ Prijatelj djece. Ni najavljena kiša stanovnike mjesta nije omela u pripremi slastica za dobrotvornu prodaju. Svake godine objavljujemo i knjižicu recepata s prethodnog festivala kako bismo sugrađane motivirali na pripremanje slastica. Upravo one materijaliziraju ljubav i brigu za druge“, istaknula je Ivana Posavec Krivec, predsjednica Društva Naša djeca Križ.

Među štandovima na festivalu se posebno istaknuo onaj sa slasticama Kalnika, općine iz Koprivničko-križevačke županije. Zato je predstavnicima općine uručena specijalna nagrada festivala.

Organizator Kriških oblizeka je Društvo Naša djeca Križ, a partneri festivala su Zagrebačka županija, LAG Moslavina i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

www.sjever.hr 08.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.