Now Reading:
FOTO: Gužva na otvorenju 14. Trash film festival – pogledajte pravu glamuroznu atmosferu na trash način
Full Article 3 minutes read

FOTO: Gužva na otvorenju 14. Trash film festival – pogledajte pravu glamuroznu atmosferu na trash način

Otvoren je 14. Trash film festival koji će se održavat od 4. do 7. rujna, a na otvorenju je otkrivena ploča na Walk of Fame u Uskoj ulici posvećena varaždinskom glumcu Slavku Brankovu, znanom kao Crni Jack iz popularnih Smogovaca. Ploču je otkrila kćer pokojnog glumca, Dunja Vuković.

Od četvrtka do subote, biti će prikazana 64 filma i to u četiri kategorije – akcijski, borilački, horor i SF. Uz četiri „Zlatne motorke“ po kategorijama i prema odluci žirija, petu će dodijeliti publika zadnjeg dana trajanja festivala. U žiriju ovogodišnjeg festivala su redatelji Predrag Ličina i Damir Mađarić te medijska pedagoginja Dubravka Kalinić Lebinec, jedna od osnivačica varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

-Ovogodišnji festival specifičan je po izuzetnom uratku udruge Trash, odnosno najnovijem blockbusteru koji je potpuno drugačiji od svih ovih 14 koje smo imali prilike vidjeti i po programu koji smo pripremili ove godine. Ovaj put je naglasak na naše domaće izvođače iz Varaždina i naravno Hrvatske i poseban je po tome jer imamo jako dobar filmski žiri ove godine – istaknuo je direktor Trash film festivala Slobodan Runjak.

-To je jedan od rijetkih takvih festivala u Europi koji je specifičan jer je to festival niskobudžetnih filmova u kojem svatko ima priliku pokazati svoj filmski uradak. Dovoljno je imati solidan mobitel i snimiti film u jednoj od 4 kategorije koje su zastupljene na festivalu – rekao je Runjak.

-Ove godine je izbor super, napravili smo blok od 60-tak filmova koji će se prikazivati u sklopu festivala i iskoristio bih priliku da pozovem građane jer ne radimo festival samo za filmoljupce nego i za sve građane i da se na neki način odužimo gradu – kazao je Selektor festivala Ante Magaš koji smatra kako nakon svih ovih mainstream događanja u gradu jedna ovako provedena večer je super zbog odličnih priča koje nude filmovi. Međutim, nečim ipak nije u potpunosti zadovoljan.

-Nažalost, ove godine nismo baš dobili hrvatske filmove tako da ćemo se potruditi malo više da razglasimo sljedeće godine. Čak nisu ušli u neki izbor, a pogotovo u finale dok su u finale ušli filmovi iz svih kontinenata osim iz Afrike – rekao je Magaš zaključivši pritom kako je zamrla filmska scena s novom generacijom, ali se nada da će ponovno oživjeti.

Osim filmskih projekcija, u popratnom programu je i debata „Avanturisti, heroji ili antiheroji?“prvog dana održavanja festovala, a koju vodi profesor kulturne antropologije Tomislav Pletenac, a Mario Kovač filmski kviz. U glazbenom dijelu programu u četvrtak nastupaju zagrebački One Dread, u petak WTFunk’N’Roll i Funk delegacija, a u subotu Varaždinci Godfathers i FakinLajsne.

M.Horvat/sjever.hr

04.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.