Now Reading:
Župan Koren otvorio turističku manifestaciju Šetnja kroz naivu u Hlebinama
Full Article 4 minutes read

Župan Koren otvorio turističku manifestaciju Šetnja kroz naivu u Hlebinama

koren

Župan Darko Koren otvorio je prvu interaktivnu i turističko-edukativnu manifestaciju „Šetnja kroz naivu u Hlebinama“ koja je u ishodištu hrvatske naivne umjetnosti okupila slikare i kipare, umjetnike koji stvaraju u maniri naive. Ova po mnogočemu jedinstvena kulturna manifestacija održava se po prvi puta, a posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti kroz razgovor s umjetnicima i promocijom njihovih djela približila je naivno slikarstvo i kiparstvo, izvorno poniklo u Hlebinama. Prilikom otvorenja manifestacije, župan je naglasio važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine i umjetnosti, posebice naivnog slikarstva i kiparstva na kojem se uvelike temelji kulturni identitet Podravine i Prigorja.

„Naivna umjetnost je jedno od najvećih blaga naše županije i Hrvatske, a da bi opstala potrebna je zajedničko usmjerenje svih nas da se to neprocjenjivo bogatstvo održi. Zbog toga zahvaljujem svima vama umjetnicima, djelatnicima koprivničkog Muzeja i hlebinske Galerije naivne umjetnosti, općinskom vodstvu i turističkim zajednicama, koji svih ovih godina doprinosite tom našem cilju. Potrebno je uložiti silan trud da bi očuvali i pronosili slavu naive kao umjetničkog izričaja. Ona na najbolji način kroz prekrasna umjetnička djela čuva našu povijest i baštinu“ kazao je župan čestitavši svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije.

Prisutnima se obratila i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski istaknuvši kako Općina uz pomoć Županije ulaže velike napore da se hlebinska Galerija vrati na ono mjesto koje joj pripada.

„U tijeku je rekonstrukcija Galerije u koju će se kroz faze uložiti dva milijuna kuna, a nadamo se da ćemo i u međugraničnom projektu osigurati sredstva za koje nam veliku potporu pruža Županija. Umjetnost je ta koja nas spaja, a naiva je ne samo prošlost i sadašnjost već i budućnost Hlebina. Hvala svima koji doprinose da naiva živi i da se zajedno možemo veseliti budućim uzletima“, napomenula je načelnica Trnski.

U ime Muzeja grada Koprivnice prigodnim riječima i zahvalom obratio se ravnatelj Robert Čimin naglasivši kako naivan umjetnost naporom svih dionika u kulturi, a posebno umjetnika i djelatnika ustanova u kulturi te turističkih zajednica, doživljava svoj novi uzlet.

„Hlebine imaju jako mnogo, a najvažnije je da ste vi umjetnici otvorili svoja vrata i pokazali gdje stvarate i što vas nadahnjuje. To je nemjerljivo jer na taj način stvara se nova interakcija i jedino tako naiva može opstati. Ni Muzej ne miruje, uskoro ćemo realizirati dvije izložbe u Orebiću i slovenskomTrebnju te ćemo vas i time dodatno potaknuti ćemo na daljnji rad kako bi pokazali da naiva itekako živi“, naglasio je ravnatelj Čimin.

Inicijator manifestacije Tihomir Želimorski zahvalio je svim umjetnicima koji su se odazvali te mještanima koji su podržali manifestaciju i pomogli da do njezine realizacije dođe.

„Dokazali ste da imate veliko srce i ono najvažnije, da Hlebine imamo blago koje treba pokazati svijetu. Svi moramo iti ponosni na današnji dan i s veseljem planirati još bogatije i sadržajnije druženje iduće godine“ dodao je Želimorski. Manifestaciji su uz brojne mještane i umjetnike prisustvovali i pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev, direktorica Turističke zajednice područja Središnja Podravina Elizabeta Milanović Glavica, a podršku je pružila i Turistička zajednica Dravski Peski i voditelj ureda Alen Janći.

Za posjetitelje je bila osigurana i šetnja Hlebinama uz stručno vodstvo prilikom koje su posjetitelji imali prilike upoznati nastavljače tradicije slikanja uljanim bojama na staklu u njihovim domovima i privatnim galerijama te život i djelo velikana naive u Galeriji Josip Generalić. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su klapa Koprivnica, Iva Herman i Jakov Pavleković te povijesno-plesna skupina Kontea iz Konjščine.

www.sjever.hr/kckzz.hr 02.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.