Now Reading:
Varaždinom špancirali Kosor, Mesić i Kolar. Prva stanica – Bučograd!
Full Article 5 minutes read

Varaždinom špancirali Kosor, Mesić i Kolar. Prva stanica – Bučograd!

Među desecima tisuća posjetitelja ovogodišnjeg Špancirfesta u ovih je devet dana bilo i mnogo poznatih lica, a jučer su u Varaždin (ne prvi put) stigli i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Uz domaćine – varaždinskog župana Radimira Čačića, njegove zamjenike Tomislava Paljka i Roberta Vugrina te županovu savjetnicu Nataliju Martinčević, goste je dočekao i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije koja se jučer predstavila posjetiteljima Špancirfesta u Bučogradu u atriju Županijske palače.
Program u Bučogradu izazvao je veliku pozornost i oduševljenje, ali ništa manje zanimljivi špancirerima nisu bili ni gosti.

-Ja sam čest gost, uvijek dolazim na Špancirfest i drago mi je da sam ovdje i ove godine. Vidim da je organizacija, kao i uvijek na vrlo visokom niovu, ali dobro je i to što u programu u Bučogradu sudjeluju i druge županije. Mislim da je to dobro za Varaždinsku županiju, ali i za međusobnu suradnju jer imamo svi iste probleme i moramo ih rješavati, a to možemo jedino, ako surađujemo. Nadam se da ću, s obzirom na moje godine, i dalje biti gost Špancirfesta – rekao je dobro raspoloženi Mesić, a oduševljenje nije mogla sakriti ni Jadranka Kosor:

-Ovdje je svaki put sve bolje i, čini mi se, sve veselije i moj je dojam da je ove godine više ljudi. Zahvaljujem županu Čačiću na pozivu i na tome što poziva i aktualne, ali i nas bivše premijere i predsjednike. To je lijepo i to pokazuje i poštovanje i kontinuitet države. Mnogi to zaboravljaju, ali on ne!
Probali smo specijalitete ovdje u Bučogradu i doista je sve odlično, a kao što nisam nikad, tako se ni ovaj put neću sa Špancirfesta vratiti bez neke sitnice.

Već u Bučogradu bivša je premijerka pokazala zanimanje za domaće zagorske proizvode koje su ponudili proizvođači iz Krapinsko-zagorske županije koja na Špancirfestu sudjeluje prvi put.

-Drago mi je da smo se mogli odazvati pozivu Varaždinske županije i biti dio ovog sjajnog projekta Bučograda – rekao je župan Željko Kolar i dodao:

-Mi smo kao najbolja kontinentalna turistička destinacija od prošle godine odlučili ovdje prezentirati naše zaštićene proizvode koji imaju europsku ili nacionalnu zaštitu, a isto tako na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine su drvene igračke i licitarska srca i nekako smo smatrali da će se to uklopiti u ovaj sjajni prostor baroknog Varaždina. Ovdje su naši proizvođači, svi šampioni naših županijskih izložaba danas prezentiraju svoje proizvode, s naglaskom da smo mi jedina regija u Europi koja ima zaštićen kompletan meni; zagorsku puricu kao glavno jelo, mlince kao prilog i štrukle kao desert.

Župan Kolar naglasio je da Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija stalno surađuju i rade na projektima koji su od interesa za sjever Hrvatske.

-Tu je, prije svega, inicijativa oko željezničke pruge Međimurje-Varaždin-Zagorje, preko Krapine i Zaboka do Zagreba, a tu je i razvojni sporazum kojeg, na žalost, još uvijek hrvatska vlada nije potpisala. Mi smatramo da sjeverozapadna Hrvatska nema isti tretman kao ostali dijelovi zemlje, a mi smo ga itekako zaslužili. Treba reći i da je Varaždinska županija partner na našem Gospodarskom zboru u Tjednu kajkavske kulture koji će se otvoriti sljedeće nedjelje. Ratko i ja sve kaj je vezano uz Zajednicu županija radimo zajedno jer interesi i ciljevi su nam zajednički – zaključio je župan Kolar.

A župan Čačić je, govoreći o Špancirfestu istaknuo kako je sasvim sigurno da je ova urbana manifestacija izvanredna stvar.

-Europa ima puno takvih festivala, ali Hrvatska ne! Uz svako priznanje svim drugim našim gradovima, vrlo lijepim i atraktivnim, s puno toga što mogu ponuditi, moram reći da nitko ne može ponuditi ovo što nudi Varaždin koji ima ovakav ambijent, ovakvu povijest, ali i urbanu kulturu. To ljudi prepoznaju i dolaze! Ali ne ponuditi regionalno, ono što ovaj kraj, ovaj cijeli kajkavski prostor može dati u gastronomiji, folkloru, muzici…to ne bi bilo dobro. To je nas u Županiji potaknulo da se uključimo, da potražimo sinergiju između regionalne note i svega onoga što urbano grad Varaždin može dati i mislim da je to pun pogodak! Zahvaljujem zagorskom županu na svemu onome što su danas ponudili ovdje u Bučogradu, a to je vrlo atraktivno u svakom pogledu i izvanredno kvalitetno – naglasio je Čačić.

Natalija Martinčević, predsjedavajuća Turističkom zajednicom Varaždinske županije ovogodišnji Bučograd ocijenila odličnim.
-Danas završavamo i zaista smo iznimno zadovoljni. U ovih desetak dana ovdje se predstavio cijeli niz gradova i općina iz naše županije, ali i Međimurska županija kroz grad Čakovec te danas Krapinsko-zagorska županija. Ova priča, dakle, postaje regionalna. Mi smo u okviru urbanog festivala predstavili nešto drugačije, ono što treba forsirati i više promovirati, a to je naše domaće, autohtono, izvorno, originalno…Ovdje se proteklih dana izmijenio cijeli niz OPG-ova, proizvođača domaće hrane, naših KUD-ova. Moramo ih promovirati i brendirati, kako bi naš turizam rastao, ali ne samo turizam, već i cijelo gospodarstvo – istaknula je Martinčević te zaključila:

-Bučograd je sasvim sigurno bio najposjećenija manifestacija u okviru Špancirfesta i to nas iznimno veseli te nam daje poticaj da sljedeće godine tu priču još proširimo.

A.Kučić/Sjever.hr

01.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.