Now Reading:
Tisuće vjernika na misnom slavlju u Ludbregu – Nadbiskup Hranić: „Čovjek je istinski velik kad je ponizan”
Full Article 5 minutes read

Tisuće vjernika na misnom slavlju u Ludbregu – Nadbiskup Hranić: „Čovjek je istinski velik kad je ponizan”

Glavni hodočasnički dan vjerskog događanja Dana ludbreške Svete nedjelje već je tradicionalno bila današnja Sveta nedjelja, odnosno misno slavlje u svetištu Predragocjene Krvi Kristove.

Dani ludbreške Svete nedjelje jedna su od najvećih vjerskih manifestacija u Hrvatskoj. Temelje se na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a relikvija se i danas čuva i može se razgledati.

Danas, na Svetu nedjelju, slavljene su jutarnje svete mise u župnoj crkvi, a od 9 sati u svetištu je započeo duhovni program za hodočasnike. Uslijedila je procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku svetu misu predslavio je mons. Đuro Hranić, đakovačko – osječki nadbiskup, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka, te drugih biskupa i svećenika. 

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića, saborski zastupnik Ante Sanader, poručio je danas iz Ludbrega da svi oni koji se bave javnim poslom moraju prije svega biti odgovorni te da je uloga državnika i političara izvršavati i poštivati želje naroda kojem se služi.

-Odgovornost osoba u javnom životu je i atmosferu beznađa koja se stvara u našem društvu pretvoriti u atmosferu perspektive, unatoč svim donositeljima loših vijesti. Naš narod bio je sposoban pobijediti u težim i neizvjesnijim okolnostima od ovih. Crkva i vjera u prošlosti su bile važne za opstanak hrvatskog naroda, a vjera i molitva danas su važne za zajedništvo hrvatskog naroda, za očuvanje naših tradicionalnih vrijednosti te za međusobno poštivanje i uvažavanje kazao je Sanader.

Misno slavlje služio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je u propovijedi, koristeći poruku današnjeg evanđelja “tko se uzvisi biti će ponižen, a tko se ponizi biti će uzvišen”, kazao da se i naše društvo temelji na uspjehu i trajnom stvaranju prilika prvih i drugih mjesta.

-Poniznost danas nije dobrodošla kategorija života i vrlo će često biti ismijana. Danas se i djeca od najranije dobi poučavaju kako što bolje doći do prvih mjesta i kako se što bolje prodati. Krepostima kao što su poniznost i skromnost danas više nema mjesta. Društvo kao da danas ne trpi bolji put već kao da želi promicati uspješan put. U današnjem evanđelju pravi smisao Isus daje u posljednjoj rečenici odnosno pozivu da kao osoba podariš sebe i učiniš uslugu onome koji ti ne može uzvratiti protuuslugom. Čini dobro radi dobra samoga. Čovjek je istinski veliki kada je ponizan, kada se ne oholi, kada ljubi one koji nisu njegove nacionalnosti i koji nisu njegove mjere – kazao je Hranić koji je dio propovijedi posvetio kurikularnoj reformi odnosno “Školi za život”:

-“Škola za život”, kao reforma, garant je za dobar i uspješan život, ali institucija škole mora biti svjesna da može puno toga, ali ne sve jer postoje i drugi čimbenici u društvu.

Ludbreški gradonačelnik, Dubravko Bilić kazao je kako se danas čovjek sve više zatvara u sebe, a sve manje traži pomoć u bližnjima, među prijateljima. Pozvao je da se to promijeni i da je upravo Ludbreg, sa svojim svetištem, mjesto koje daje hrabrost i vjeru u pobjedu dobra.
-Za to nam trebaju pozitivne priče, za to nam trebaju mjesta poput ovog našeg prošteništa koje je poput najboljeg prijatelja koji uvijek u nama vidi dobrotu za koju se vrijedi boriti, žrtvovati i čekati da obasja sve oko sebe.Proštenište u Ludbregu nam govori da od vjere u pobjedu dobra nad zlom ne smijemo odustajati – poručio je Bilić.

Uz izaslanika predsjednika Sabora Sanadera u Ludbreg je na misno slavlje stigao i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te saborski zastupnici Marija Puh, Božica Makar, Mirando Mrsić, Anđelko Stričak, Josip Križanić i Branko Hrg. Iz Koprivničko-križevačke županije došao je župan Darko Koren dok je u ime Varaždinske županije stigao zamjenik župana Tomislav Paljak.

Poslijepodnevni program u prošteništu započet će klanjanjem Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli koje će predvoditi bogoslovi Varaždinske biskupije. Molit će se za ranjene i poginule branitelje te za očuvanje vjernosti i moralnosti u hrvatskim katoličkim obiteljima. U 15 sati slijedi Križni put, a potom i blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze. Od 17 sati u župnoj će se crkvi moliti krunica Božanskog Milosrđa, a prije svečane mise zahvalnice uz blagoslov hodočasnika u župnoj crkvi u 19 sati pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije i Večernja.

S.Kalajdžija/Sjever.hr

01.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.