Now Reading:
ŠPANCIRFEST 2019. Najbogatiji, najraznovrsniji i najambiciozniji dosad – osim „živih” izvođača stiže i robot CRUZR
Full Article 3 minutes read

ŠPANCIRFEST 2019. Najbogatiji, najraznovrsniji i najambiciozniji dosad – osim „živih” izvođača stiže i robot CRUZR

Danas je predstavljen ovogodišnji Špancirfest – najveći i najpopularniji hrvatski ulični festival koji će se u Varaždinu održavati od 23. rujna do 1. kolovoza.

U svom 21. izdanju, Špancirefst će zauzeti gotovo svih 35 ha povijesnog gradskog središta, ispunjen stotinama različitih programa i sadržaja. Konkretnije, ove nas godine očekuje više od 500 različitih programa, 80 uličnih izvedbi performera,više od 30 koncerata na četiri službene pozornice i 70-ak ostalih glazbenih programa koje će izvoditi DJ-evi i mladi još neafirmirani glazbenici pod zajedničkim nazivom Heroji ulica. Ne zaboravimo ni na šest predstava Kerekesh Teatra, Vinski grad, streetfood raj na Starom gradu, Kreativnicu u Uskoj ulici te Umjetničku u Školskoj ulici, zatim za najmlađe Park kreative, zabavni park i Vindiland…brojni sadržaji na brojnim pozornicama na otvorenom, za velike i male, a u kreiranju programa sudjelovat će više od 500 izvođača.

Organizatori Špancirfesta su Grad Varaždin i gradska Turistička zajednica, čija direktorica Jelena Toth najavljuje i brojne izlagače:

-Doći će ih više od stotinu iz cijele Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a među njima će biti i 20-ak izlagača s područja grada Varaždina. Da je naš festival doista multikulturalan dokazuje i podatak da bi nam trebalo stići i desetero izlagača iz daleke Kine – rekla je Toth.


No, nisu samo izlagači iz inozemstva. Na ovogodišnji Špancirfest, uz domaće zvijezde Tonya Cetinskog, Gorana Bareta s Majkama, Elementala, Vojka V, grupe Meritas i drugih, stižu i Gipsy King by Bailardo, makedonski Dzambo Agusevi Orchestra i Rambo Amadeus, kao i posebna atrakcija, članovi klape Samoana s Novog Zelanda koji, iako inače ne znaju ni jednu riječ hrvatskog, izvode naše klapske pjesme.

Kad smo već kod glazbenog programa…Kao i svaki dosadašnji, i 21. Špancirfest nudi nam prave glazbene poslastice u dvorištu vile Bedeković – tamo će, naime, nastupiti Božo Vrećo i The Frajle prvog, a Tomislav Mužek i njegov trio te Tamburaški ansambl CTK i 4 tenora drugog vikenda.

Toth je najavila i da će poseban naglasak ove godine biti na novim tehnologijama:

-Među prvima u našoj zemlji, posjetitelji Špancirfesta imat će priliku upoznati prvog humanoidnog robota u Hrvatskoj CRUZR-a. Kreće se kao čovjek, sposoban je rukovati se, plesati pjevati pa čak i zagrliti posjetitelje i odgovarati na njihova pitanja.
Uz robota koji će biti predstavljen drugog vikenda Špancirfesta, bit će tu i virtualna stvarnost koju će špancireri moći osjetiti zahvaljujući virtualnim naočalama, a svakako treba spomenuti i Multimedijalnu kupolu na Kapucinskom trgu koja će biti „polazišna točka za let u svemir”.
Inače, ova je senzorička atrakcija već osvojila brojne gradove diljem svijeta i donosi prvorazrednu tehnološku atrakciju – 12-minutnu projekciju svemira uz vrhunske svjetlosne i zvučne efekte.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da su Špancirfest mnogi dosad pokušavali kopirati, ali nisu uspjeli u onome u čemu je Varaždin jest:

-Naš grad živi sa svojim festivalom, mi jedini koristimo i kreativne potencijale svojih građana. Drago mi je što se građani uključuju u sve većem broju, posebice mladi koji će po prvi put imati svoju zonu, tzv. KVART u dvorištu Centra za mlade”.

Da, i to je jedna od novina ovogodišnjeg festivala uličnih šetača, dobrih vibracija, kreativnosti, glazbe, smijeha…

Teško bi bilo nabrojiti sve što nas očekuje, stoga vas upućujemo na internetsku stranicu Špancirfesta gdje ćete pronaći apsolutno sve informacije o najljepših, najatraktivnijih, najluđih varaždinskih deset dana u godini!

a.kučić/sjever.hr

30.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.