Now Reading:
UKORAK S NOVITETIMA Među prvima u Hrvatskoj varaždinski liječnici primijenili novu metodu – HeRO proceduru
Full Article 3 minutes read

UKORAK S NOVITETIMA Među prvima u Hrvatskoj varaždinski liječnici primijenili novu metodu – HeRO proceduru

U Općoj bolnici Varaždin ide se ukorak s novitetima u razvoju medicine pa je tako tim sastavljen od specijalista s više područja, među prvima u Hrvatskoj, obavio operaciju na pacijentu koji nije imao mogućnost adekvatnog pristupa za hemodijalizu te je primijenjena tzv. HeRO procedura, odnosno krajnje rješenje kad više nema drugih mogućnosti.
Dino Štrlek, dr. med., v.d. voditelj Odjela za opću, vaskularnu, plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Opće bolnice Varaždin, pojasnio je da je metoda primijenjena jer je kod pacijenta sa zatajenjem bubrega dosadašnja terapija iscrpila sve mogućnosti te nije bilo niti jednog pristupa kojim bi se takav pacijent mogao održavati na životu.
„U tom trenutku se primjenjuje HeRO procedura. Radi se proceduri koja već jedno vrijeme postoji vani, a mi smo je odlučili primijeniti jer postoji potreba da se tako nešto napravi. Imali smo dva slučaja, jedan je bio u Dubravi, jedan u Varaždinu. Radi se o metodi kojom se umeće umjetna krvna žila koja se sastoji od tri segmenta. Jedan ide kroz jugularnu venu, kroz vrat do srca, drugi segment je titanski konektor i treći je standardi graft od posebne plastike koji se veže na arterijsku žilu na donorsku stranu“, rekao je Štrlek te dodao da su vaskularni kirurzi radili zajedno s intervencijskim radiolozima i uz pomoć kolega iz Kliničke bolnice Dubrava, a sudjelovali su i specijalisti anesteziologije i nefrolog.

Nakon dozvole HZZO-a jer ovaj postupak nije standard, varaždinski tim koji je 4. srpnja izveo ovu operaciju, novu metodu u Hrvatskoj, dan nakon što je prva takva obavljena u KB Dubrava, činili su anesteziolozi Draženka Ožeg Jakopović, dr. med., Anja Zebec, dr. med., i Dino Orlović, radiolozi doc. dr. Josip Ćurić i Hrvoje Kojundžić, dr. med., i medicinska sestra Anica Zeljak, vaskularni kirurzi Dino Štrlek, dr. med., i Jasmina Mihaljević, dr. med., te medicinske sestre instrumentarke Mirjana Jagić i Slavko Ježek.
„Radi se o hibridnoj proceduri jer jedan dio radimo mi radiolozi pod kontrolom ultrazvuka, postavljamo venski dio grafta, a onda vaskularni kirurzi nastavljaju klasičnu operaciju spajanja drugog dijela na arteriju. S nama je bio doc. dr. Josip Ćurić iz KB Dubrava, a ja sam asistirao u radiološkom dijelu“, kazao je Kojundžić.
Nefrolog Alen Andrović, dr. med., istaknuo je da je u varaždinskom centru za hemodijalizu 85 pacijenata.
„Za ovu proceduru izdvojili smo dva pacijenta. Jednom je ugrađena umjetna žila, jedan je odustao od metode. Među njih 85 postoji troje koji su adekvatni kandidati za HeRO proceduru“, naglasio je Andrović.
Štrlek je dodao da da vaskularna kirurgija varaždinske Opće bolnice ima pacijente ne samo iz Varaždina, nego pokriva dobar dio Međimurja, Zagorja, Podravine.
„To je zato jer smo u Varaždinu uspjeli razviti intervencijsku radiologiju kao dio medicine koji je danas apsolutni hit i standard u svijetu u liječenju krvožilnih bolesti. U komunikaciji s kolegama, ako oni imaju potrebo za endovaskularnim liječenjem, s našim intervencijskim radiolozima i radiolozima iz Kliničke bolnice Dubrava i kirurzima dogovaramo modalitete liječenje za cijelu ovu regiju, s tim da se želimo do kraja ekipirati kadrovski i s opremom i postati regionalni centar koji bi bio uz bok klinikama“, kazao je Štrlek.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.