Now Reading:
POTROŠAČI BIJESNI Smanjen PDV, pojeftinili samo meso i voće, a ostala hrana poskupjela
Full Article 3 minutes read

POTROŠAČI BIJESNI Smanjen PDV, pojeftinili samo meso i voće, a ostala hrana poskupjela

hrana

Nakon prvih šest mjeseci primjene nižeg PDV-a potrošači nisu zadovoljni jer je, kako kažu, pojeftinilo tek nekoliko proizvoda, dok su ostali čak i poskupjeli.

Uoči smanjenja stope PDV-a, dakle početkom godine, ministar financija Zdravko Marić najavio da će svakom građaninu nakon smanjenja PDV-a na svježe voće, povrće, ribu, jaja i meso u kućnom budžetu mjesečno ostati 85 kuna više, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dobio od predsjednika Uprave Spara Hrvatska popis od 1500 proizvoda kojima su snižene maloprodajne cijene za više od 9,6 posto, podsjeća portal Novac.
Zakon koji regulira smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto stupio je na snagu u siječnju, a podaci o cijenama pokazuju kretanja suprotna očekivanima: minimalno su pojeftinili samo meso i voće, dok je ostala hrana – poskupjela.

– Svakodnevno primamo pozive ogorčenih građana koji tvrde da su cijene smanjene samo simbolično. Ljudi su revoltirani jer ne vide učinke, potrošači se smatraju izigrani. Mislim da je to i moralno pitanje za trgovce koliko im je stalo do potrošača – kaže Igor Vujović, predsjednik Društva za zaštitu potrošača.
Podaci Državnog zavoda za statistiku za siječanj pokazuju da su cijene voća pale za 2,3 posto, a mesa za 1,7 posto. Sva ostala hrana u siječnju je bila skuplja nego mjesec dana ranije, piše Novac.

Djelomice su za to zaslužni najveći trgovački lanci koji su već u prosincu objavili da su cijene mesa, svježeg voća, povrća i jaja snizili sa 25 posto na 13 posto PDV-a. Tako je, na primjer, cijena svježeg pilećeg filea u Lidlu sa 42,89 kuna pala na 38,77 kuna po kilogramu, svježa jaja razred M (10 komada) s 12,99 na 11,74, banane s 10,29 na 9,30, očišćena svježa pastrva s 49,99 na 45,19 kuna po kilogramu, a dječje pelene Maxi (50 komada) s 59,99 na 54,23 kune.
Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/Novac.hr 15.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.