Now Reading:
Nad Gradom Varaždinom “visi” obveza od 30 milijuna kuna!!!
Full Article 6 minutes read

Nad Gradom Varaždinom “visi” obveza od 30 milijuna kuna!!!

habijan čehok

I današnja je sjednica varaždinskog Gradskog vijeća počela aktualnim satom tijekom kojeg je najvažnija tema bila nedavna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu u sporu između Ekosa i Grada, vezana uz ugovor iz 2011. godine o kupnji zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka u Varaždinu.

Prema presudi donesenoj u lipnju, Grad Varaždin mora Ekosu isplatili gotovo 1,9 milijuna eura, zatim kamate od 2011. godine do danas, kao i troškove sudskog postupka od oko 2,5 milijuna kuna. Budući da se Grad Varaždin na ovu presudu nije žalio, postala je pravomoćna. Kako se moglo već ranije čuti, riječ je o ukupno čak 30 milijuna kuna.

Prošlog su tjedna SDP-ovi vijećnici javno kritizirali gradonačelnika zato što se Grad nije žalio na presudu (prošao je rok od 8 dana), dok je varaždinski gradski odbor HDZ-a odlučio da neće podržati nagodbu Grada i Ekosa.
Tijekom stanke koja je uslijedila nakon aktualnog sata, HDZ-ovi vijećnici i njihov šef Damir Habijan sazvali su presicu, a Habijan je na samom početku istaknuo:
– Želio bih ispraviti nekoliko netočnih navoda koje smo danas imali priliku čuti. Neistina je da je to ikada bilo predloženo za dnevni red, odnosno nikada takvi materijali vezano uz taj spor nisu došli pred gradske vijećnike, kao što je rekao gradonačelnik Čehok.. S druge strane, jednoglasan je stav HDZ-a i vezano uz izdavanje municipalnih obveznica, kao i uz ova dva spora, jednoglasan i vrlo jasan – razdvojiti pitanje rješavanja baliranog otpada od pitanja rješavanja pravnih odnosa između Ekos Holdinga i T&H Investa . Istaknuo je Habijan.

Dodao je da mu je žao što su vijećnici tek danas dobili presudu na uvid:
– Da smo ju dobili na vrijeme, sigurno bismo kao Gradsko vijeće mogli o tome raspraviti i onda odlučiti što napraviti. Ovako žalba nije uložena i presuda je pravomoćna i u ovom trenutku nemamo puno prostora. Ono što je HDZ spreman podržati u eventualnoj nagodbi s Ekos Holdingom je plaćanje glavnice bez zateznih kamata i da svaka stranka snosi svoj trošak. To je ono na što HDZ može pristati.

Habijan je odgovorio i na primjedbu da je upravo on pozvao Ekos Holding da ovrši Grad Varaždin, naglasivši da to nije točno i dodao:
– Kao stranka koja niti je potpisivala ove ugovore niti je pokretala pitanje njihove ništetnosti, ne možemo biti sada oni koji će snositi odgovornost za promašene i krive poteze u prošlosti. Dakle, HDZ u tome neće snositi svoju krivnju niti ima krivnje na HDZ-u. Mi smo jasno svoj stav rekli i kod njega ćemo ostati. Što se tiče T&H Investa, nadam se da ćemo kad dođe do nepravomoćne presude imati mogućnost o tome odlučivati na gradskom vijeću. Naš stav je da bi trebali uložiti i pravni lijek, odnosno žalbu na istu, a onda neka sud kaže svoj pravorijek, odnosno donese odluku.

Novinari su objašnjenje situacije tražili i od gradonačelnika Ivana Čehoka koji je istaknuo:
– Moram ponoviti da je riječ o tužbi koju niti smo mi započeli niti smo je mogli voditi u smislu tužbenoga zahtjeva. Naši odvjetnici su bili mišljenja da tu Grad ima vrlo slabe izglede i predložili smo da se ide u nagodbu, međutim predsjednik Vijeća je tu točku skinuo, čekajući presudu suda. Presuda prvostupanjskog suda je bila u korist Ekos Holdinga i to na visinu od 30,5 milijuna kuna. Mi smo pitali odvjetnike kakvo je njihovo mišljenje i oni su nekoliko puta upozorili da su tu izgledi Grada jako slabi. Na to smo dobili ponudu Ekosa, dakle nije riječ o nagodbi, da se cijena spusti za iznos kamata i to bi bilo oko 4 milijuna kuna manje i odmah smo o tome obavijestili i predsjednika vijeća i naše koalicijske partnere iz HDZ-a i razgovarali s odvjetnicima.

Čehok je istaknuo i da je ideja dopustiti da se Grad ovrši potpuno neprihvatljiva.
– Time bih ja počinio kazneno djelo. Ne mogu dopustiti da netko ovrši Grad za 31 milijun kuna, pri čemu bi kamate još rasle u međuvremenu, ako imam njegovu ponudu da Grad plati 26 milijuna. Dakle, nama je 4,5 milijuna kuna puno, a oni kojima je to malo trebaju reći zbog čega bi pristali na to da se Grad ovrši. Moram priznati da mi neka obrazloženja uopće nisu jasna. Naime, nije ova gradska vlast o tome odlučivala, ali financijske obveze su stvorene i moramo se ponašati odgovorno. Bio je i prijedlog da bivši vlasnici to zemljište prodaju, ali to ne mogu jer smo mi vlasnici, znači JUGS je vlasnik tog zemljišta u Vilka Novaka. To je krajnja posljedica sve štete koju je bivša vlast napravila, ulazeći u sedam, osam različitih sporova, a nijedan spor nije dobila, plaćali su odvjetnike basnoslovno, to su ogromni iznosi. Pokušat ćemo, i to sam govorio i kad su u pitanju bale, sve te sporove raščistiti na taj način da Grad ne bude oštećen, da ne ide u nove tužbe i da ne moramo plaćati nove financijske obveze prema tužbama. Međutim, to nije lako, zato i pokušavamo već dvije godine raspetljati taj čvor oko bala – rekao je gradonačelnik.

Na pitanje koje su opcije za Grad, Čehok je odgovorio:

Vlasnik Ekosa i Ekos su se obvezali da neće Grad ovršiti i da će spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna. Mislim da je to korektno, s obzirom na ono kakva je bila sudska presuda.
Naglasio je i kako on sam, bez Gradskog vijeća, ne može donijeti nikakvu odluku.
– To moramo staviti u proračun. Ideja da se prepusti njima da ovrše znači da djeca u vrtiću neće imati vodu ili igračke ili da odgojiteljice u dječjem vrtiću neće imati plaću. Ako gradsko vijeće ne prihvati rebalans proračuna, onda će Vijeće i oni koji su protiv biti odgovorni za više od 4 milijuna kuna – zaključio je Čehok.

a.kučić/sjever.hr 15.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.