Now Reading:
TABOR FILM FESTIVAL: Gradnja hotela i tužna ljubavna priča Slovencu Cerovšeku osigurali Grand Prix na Tabor Film Festivalu
Full Article 3 minutes read

TABOR FILM FESTIVAL: Gradnja hotela i tužna ljubavna priča Slovencu Cerovšeku osigurali Grand Prix na Tabor Film Festivalu

tabor

Sinoć su u dvorcu Veliki Tabor dodijeljene nagrade „Veronikina lubanja” najboljem domaćem te međunarodnom filmu na 17. Tabor film festivala koji završava danas projekcijama pobjedničkih kratkih filmova . Grand prix Festivala u međunarodnoj konkurenciji osvojio je slovenski film “Fundamenti/Temelji/“ Petra Cerovšeka dok je posebno priznanje pripalo uratku iz Crne Gore “Sinovi smo tvojeg stijenja” Ivana Salatića.

Dobitnika trofeja „Veronikina lubanja“ u međunarodnoj konkurenciji izabrao je žiri u kojem su nagrađivani njemački filmaš Sylvain Cruiziat, srpski autor nagrađivanih dugometražnih dokumentarnih filmova Ognjen Glavonić i škotski redatelj i pisac Edward Lawrenson.

Objašnjavajući odluku žirija Glavonić je kazao da je kod filma koji je osvojio Grand prix u međunarodnoj konkurenciji prevagnulo to što je sve članove emotivno privukao te dodao da zapravo i nije bilo loših. Redatelj pobjedničkog filma Cerovšek pojasnio je da je godinu i pol dana snimao gradilište luksuznog hotela. Sve je to snimao s prozora stana tadašnje djevojke i taj film, uz to što prati gradnju hotela, prati i vezu između njega i djevojke koja u konačnici nije uspjela. Inače, film je imao svoju premijeru u Sarajevu, a ovo mu je prva nagrada.

Grand prix u domaćoj konkurenciji osvojio je “Udahnuti život” Ivana Bošnjaka i Thomasa Johnsona. U toj su konkurenciji dodjeljena čak tri posebna priznanja: “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, “Jabuka, tri dvopek, jogurt” Anite Čeko te “Gradovi u kojima nisam bio” Damira Čučića.

Umjetnički direktor Festivala Ivam Ramljak je govoreći o ovogodišnjim pobjednicima i kriterijima kazao da je, kao i uvijek pri selekciji, ideja bila odabrati filmove koji u sebi imaju nešto novo, a koji su i gledljivi te odgovaraju publici koja dolazi. Istaknuo je da se prilikom odabira nastoji dovesti na Festival ono najbolje što se pojavilo unazad godinu dana u svijetu.

s.kalajdžija/sjever.hr 14.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.