Now Reading:
TABOR FILM FESTIVAL: Gradnja hotela i tužna ljubavna priča Slovencu Cerovšeku osigurali Grand Prix na Tabor Film Festivalu
Full Article 3 minutes read

TABOR FILM FESTIVAL: Gradnja hotela i tužna ljubavna priča Slovencu Cerovšeku osigurali Grand Prix na Tabor Film Festivalu

tabor

Sinoć su u dvorcu Veliki Tabor dodijeljene nagrade „Veronikina lubanja” najboljem domaćem te međunarodnom filmu na 17. Tabor film festivala koji završava danas projekcijama pobjedničkih kratkih filmova . Grand prix Festivala u međunarodnoj konkurenciji osvojio je slovenski film “Fundamenti/Temelji/“ Petra Cerovšeka dok je posebno priznanje pripalo uratku iz Crne Gore “Sinovi smo tvojeg stijenja” Ivana Salatića.

Dobitnika trofeja „Veronikina lubanja“ u međunarodnoj konkurenciji izabrao je žiri u kojem su nagrađivani njemački filmaš Sylvain Cruiziat, srpski autor nagrađivanih dugometražnih dokumentarnih filmova Ognjen Glavonić i škotski redatelj i pisac Edward Lawrenson.

Objašnjavajući odluku žirija Glavonić je kazao da je kod filma koji je osvojio Grand prix u međunarodnoj konkurenciji prevagnulo to što je sve članove emotivno privukao te dodao da zapravo i nije bilo loših. Redatelj pobjedničkog filma Cerovšek pojasnio je da je godinu i pol dana snimao gradilište luksuznog hotela. Sve je to snimao s prozora stana tadašnje djevojke i taj film, uz to što prati gradnju hotela, prati i vezu između njega i djevojke koja u konačnici nije uspjela. Inače, film je imao svoju premijeru u Sarajevu, a ovo mu je prva nagrada.

Grand prix u domaćoj konkurenciji osvojio je “Udahnuti život” Ivana Bošnjaka i Thomasa Johnsona. U toj su konkurenciji dodjeljena čak tri posebna priznanja: “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, “Jabuka, tri dvopek, jogurt” Anite Čeko te “Gradovi u kojima nisam bio” Damira Čučića.

Umjetnički direktor Festivala Ivam Ramljak je govoreći o ovogodišnjim pobjednicima i kriterijima kazao da je, kao i uvijek pri selekciji, ideja bila odabrati filmove koji u sebi imaju nešto novo, a koji su i gledljivi te odgovaraju publici koja dolazi. Istaknuo je da se prilikom odabira nastoji dovesti na Festival ono najbolje što se pojavilo unazad godinu dana u svijetu.

s.kalajdžija/sjever.hr 14.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.