Now Reading:
I ove godine ne smijete zaobići dvorac Veliki Tabor i Tabor Film Festival – do sutra četrdesetak sjajnih kratkih filmova u konkurenciji za Veronikinu lubanju
Full Article 3 minutes read

I ove godine ne smijete zaobići dvorac Veliki Tabor i Tabor Film Festival – do sutra četrdesetak sjajnih kratkih filmova u konkurenciji za Veronikinu lubanju

Sinoć je na idiličnoj lokaciji dvorca Veliki Tabor otvoren 17. Tabor film festival koji do nedjelje donosi četrdesetak stranih i domaćih filmova u konkurenciji u glavnom programu. Direktor Festivala, Nenad Borovčak, izjavo je za portal sjever.hr kako ovaj festival spada u rizične i vrlo zahtjevne.

„Bilo je puno posla, nije bilo jednostavno, ali došli smo, ipak, do prvog dana Festivala i to nas doista raduje jer raditi festival izvan kino dvorana, izvan gradova, to je ekstra veliki napor” kazao je Borovčak te dodao kako je velik posao i onaj umjetnički dio, odnosno odabir filmova, a ove je godine pristiglo njih više od tisuću. Za izbor filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji bio je zadužen i umjetnički direktor Festivala, Ivan Ramljak.

„Nismo birali samo među prijavljenim filmovima, već i među onima s drugih festivala, a odabrali smo 26 stranih i 17 domaćih. Kao i svake godine, imamo filmove s Dalekog istoka, iz Afrike, Amerike i vjerojatno svih europskih zemalja”, kazao je Ramljak dodavši kako su u usporedbi s ranijim izdanjima festivala vidljivi pomaci u pristupu kratkom filmu.

O dobitnicima trofeja „Veronikina lubanja“ u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će žiri u kojem su nagrađivani njemački filmaš Sylvain Cruiziat, srpski autor nagrađivanih dugometražnih dokumentarnih filmova Ognjen Glavonić i škotski redatelj i pisac Edward Lawrenson, dok će o domaćim pobjednicima odlučivati studentica dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Sunčica Ana Veldić, autor nagrađivanih dokumentaraca Igor Bezinović te Olaf Moller, predavač povijesti filma na finskom Sveučilištu Aalto. Publika će dodijeliti trofej „Vox Veronicae“ za najbolji film iz programa Noć žive publike. Projekcije kratkih filmova koji su u konkurenciji za nagrade Festivala traju do sutra, a sama dodjela je u 21.00 sat.

U popratnim filmskim programima na Tabor film festival još jednom dolazi putujući program Europske filmske akademije „Kratko je bitno!/Short matters!“ s najuspješnijim ostvarenjima mladih europskih filmaša nominiranih za prestižnu Europsku filmsku nagradu. Uz filmske retrospektive redatelja Ognjena Glavonića, Eda Lawrensona i Igora Bezinovića, poseban program posvećen afričkoj kinematografiji posjetitelje će odvesti na kratko putovanje kroz suvremeno video-filmsko stvaralaštvo podsaharske Afrike.

Uz filmski, Tabor film festival je poznat i po glazbenom programu. Ove godine sudjeluju australski street performer Dub Fx, britanska skupina Fujiya&Miyagi, world music atrakcija Širom, zatim premijerno u Hrvatskoj beogradska Bella Technika, Igralom iz Niša, slovenski sastav Zajtrk, hrvatski bend The Marshmalow Notebooks, Duo Franolić Ćulap i legendarni Drago Diklić. Na Campfire Stageu nastupit će više DJ-eva. Osim glazbe, popratni sadržaji nude i radionicu Antona Rudana poznatijeg kao Lovca na bilje, svakodnevnu jogu, filmsku prezentaciju #EU&ME projekta EU komisije, kao i reviju oldtimera.

n.kalajdžija/a.kučić/sjever.hr 12.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.