Now Reading:
Grad Ludbreg u provedbi projekta „Ecogardens in our Kindergartens”
Full Article 4 minutes read

Grad Ludbreg u provedbi projekta „Ecogardens in our Kindergartens”

ludbreg

U okviru projekta „Ecogardens in our Kindergartens” koji je odobren od Europske unije u sklopu programa Erasmus+ Grad Ludbreg, Dječji vrtić „Radost“ i Lucera d.o.o. sudjelovali su na četverodnevnom treningu u gradu Pazardzhik u Bugarskoj.

Vodeći partner je Grad Ludbreg, a ostali partneri su Dječji vrtić „Radost“ Ludbreg, Lucera d.o.o., Dječji vrtić „Radost“ iz Bugarske, Dječji vrtić „Pavlina Veljanova“ iz Makedonije, Komunalno javno poduzeće Vodovod Kochani iz Makedonije, LAG Kochani te Centar za ekonomski rast i razvoj iz Bugarske.

Projekt „Eco gardens in our Kindergartens“ usmjeren je na povećanje kompetencija i vještina, jačanje kapaciteta odgajatelja u vrtićima za razvoj vlastitog edukativnog pristupa u predstavljanju važnosti zbrinjavanja otpada, recikliranja i kompostiranja. Projektne aktivnosti uključuju djecu vrtićke dobi i njihove odgajatelje i učitelje te ostale stručnjake iz područja zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša. Glavni cilj projekta je razviti edukativni pristup za djecu predškolske dobi te potaknuti suradnju vrtića s ostalim organizacijama koje se bave učinkovitim zbrinjavanjem otpada kako bi se širio primjer dobre prakse i povećala razmjena praktičnog znanja između vrtića i drugih organizacija. Kroz sudjelovanje u projektu djeca će na praktičan način naučiti kako zbrinjavati otpad, kompostirati i reciklirati.

U okviru projektnih aktivnosti koje se odnose na kratkoročne treninge projektnog tima, članovi projektnog tima iz Grada Ludbrega, dječjeg vrtića „Radost“ i Lucere d.o.o. sudjelovali su na četverodnevnom treningu u Bugarskoj. Trening se održavao u gradu Pazardzhik u Bugarskoj. Tijekom ta četiri dana projektni tim pripremao je Strateški dokument za partnerstvo i Priručnik za učitelje/odgajatelje iz dječjih vrtića. Trening se odvijao u paralelnim sesijama u kojima su posebno radili odgajatelji na Priručniku predškolsko obrazovanje, dok su članovi tima iz javnih poduzeća, lokalnih uprava, privatnih poduzeća i ravnatelji dječjih vrtića radili na Strateškom dokumentu za transnacionalno partnerstvo.

Na treninzima odgajatelje se educiralo o primjeni edukativnih informacijsko komunikacijskih alata kao inovativnih edukativnih pristupa pomoću kojih će obrađivati teme vezane uz zaštitu okoliša i zbrinjavanje otpada; predstavili su se primjeri dobre prakse iz drugih vrtića u području zaštite okoliša te se radilo na prvo poglavlju Proričnika za odgajatelje iz dječjih vrtića.

Članovi projektnog tima iz javnih poduzeća, lokalnih uprava te ravnatelji dječjih vrtića radili su na Strateškom dokumentu. Strateški dokument za partnerstvo bit će podloga za transnacionalnu suradnju u polju obrazovanja među različitim tipovima organizacija među regijama i lokalnim upravama Pazardzhika, Kochani i Ludbrega. Strateški dokument sastojat će se od tri poglavlja. Prvo poglavlje sadržavat će analizu trenutne situacije u predškolskom obrazovanju na nacionalnom i lokalnom nivou s naglaskom na analizu predškolskog obrazovanja u gradovima Ludbreg, Pazardzhik i Kochani. Drugo poglavlje uključivat će teme od zajedničkog interesa vezano uz ekologiju i zaštitu okoliša, dok će u trećem poglavlju biti razvijen Akcijski plan s konkretnim aktivnostima i konkretnim mjerama koje će se poduzeti s ciljem daljnjeg razvoja suradnje među projektnim partnerima.

Ovo je drugi kratkoročni trening održan u okviru projekta „Ecogardens in our Kindergardens“. Prvi je bio organiziran u Makedoniji, u gradu Kochani. Cilj prvog treninga bio je predstaviti glavna načela zbrinjavanja otpada, objasniti način kompostiranja i uspostavljanja eko vrtova u dječjim vrtićima.
Sljedeći trening, a ujedno i posljednji bit će održan u Gradu Ludbregu u kolovozu.

www.sjever.hr/aktualno.hr 12.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.