Now Reading:
Čakovečki Ogranak Matice hrvatske za knjigu „Međimurci u svjetskim ratovima“ Josipa Črepa nagrađen Zlatnom poveljom
Full Article 4 minutes read

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske za knjigu „Međimurci u svjetskim ratovima“ Josipa Črepa nagrađen Zlatnom poveljom

matica hrvatska zlatna povelja

Veliko priznanje stiglo je ovih dana Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu. Zlatna povelja Matice hrvatske dodijeljena je za knjigu Josipa Črepa „Međimurci u svjetskim ratovima“ koja je predstavljena u travnju ove godine. S obzirom na to da se, prema riječima predsjednika čakovečkog Ogranka Matice prof. Ivana Pranjića, radi o jednoj od najvažnijih knjiga u posljednjem desetljeću tiskanoj na ovome prostoru, u kojoj je opisano 1500 ljudskih sudbina u najtežim trenucima naše povijesti, Zlatna povelja itekako je zaslužena i opravdana.

Autor knjige, pokojni Josip Črep dugo je lutao u potrazi za iznalaženjem rješenja tiskanja svog kapitalnog djela, a upravo Međimurska županija i čakovečki Ogranak Matice najzaslužniji su što je ovaj vrijedan djelić međimurske povijesti ugledao svjetlo dana. „Želim u ime Međimurske županije čestitati Matici hrvatskoj Ogranku Čakovec na Zlatnoj povelji kojom su nagrađeni ne samo za djelo „Međimurci u svjetskim ratovima“, već i za svoj rad. U izazovnim vremenima vidljiv je kontinuitet ove ustanove u očuvanju naše povijest i tradicije koju kroz brojne aktivnosti prenose na mlađe generacije, a ova nagrada samo će biti još jedan podstrek za daljnji rad.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je i pokrenuo osnivanje Biblioteke Murodravana u čijem je izdanju tiskano nagrađeno djelo.

Predsjednik Ogranka prof. Ivan Pranjić objasnio kako je čakovečkoj kulturnoj ustanovi ovo treća Zlatna povelja, što dovoljno govori o kvaliteti rada Ogranka koji je doista među najboljima u Hrvatskoj. „Josip Črep umro je u siječnju ove godine u 97. godini života, no u trajno nasljeđe ostavio nam je djelo čija je vrijednost neprocjenjiva.“, kazao je prof. Pranjić, a s njime su se složili i urednici knjige Tomo Blažeka i Danijel Ciglarić, koji su objasnili kako knjiga sadrži više od tisuću fotografija i 1500 biografija sudionika ratova, a autor je na njoj radio gotovo tijekom cijelog života.

Zamjenica župana Sandra Herman prisjetila se kako se gospodin Črep prije dvije godine upravo njoj prvoj obratio za pomoć, a ona je poduzela sve daljnje korake kako bi mu pomogla u ostvarenju njegova sna. „Ova knjiga mora biti u svim našim knjižnicama i školama, no pozivam i sve jedinice lokalne samouprave da je otkupe jer se u njoj spominju svi krajevi našeg Međimurja. Iz svakog sela, zaseoka, grada i općine spomenute su osobe koje su dale ogroman doprinos i ovo doista je povijesna građa.“ – zaključila je zamjenica Herman.

Zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je kako se na ovaj način izražava poštovanje prema baštini i povijesti, a baš kao što biljka ne može opstati bez svojih korijena, ne može ni narod, zbog čega je uputio iskrenu zahvalu Matici hrvatskoj i svima koji sudjeluju u ovakvim izdanjima.

www.sjever.hr 12.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.