Now Reading:
Pet razloga zašto je smoothie najbolji ljetni doručak
Full Article 4 minutes read

Pet razloga zašto je smoothie najbolji ljetni doručak

zeleni smoothie

Ljeti češće posežemo za brzim i jednostavnim doručkom kod kojeg tražimo i dozu osvježenja, a smoothie u sebi ujedinjuje upravo to.

Osim toga, zbog vode kojom obiluje voće i povrće, kao i zbog samog dodatka željene tekućine, osigurava hidrataciju koja nam je ovih dana potrebnija nego ikada. Njegova priprema nudi brojne prednosti – od brzine do gubljenja kilograma.

1. Priprema se vrlo brzo

Priprema smoothijea jedan je od najbržih načina uživanja u ukusnom i zdravom doručku. Sve što trebate napraviti jest staviti u blender željenu kombinaciju voća i povrća. Želite li da to teče još brže, sve namirnice možete pripremiti unaprijed i staviti u zamrzivač. Naprosto u posudice ili višekratne silikonske vrećice za zamrzivač kakve su dostupne na Amazonu pripremite nasjeckano voće i povrće, a ujutro ih samo stavite u blender uz dodatak vode ili životinjskog ili biljnog mlijeka. Za ukupno dvije-tri minute doručak je gotov.

2. Možete ga prilagoditi svojim potrebama i željama

Jedna od prednosti izrade smoothieja jest i ta što ga u potpunosti možete prilagoditi svojim željama i potrebama, ovisno o tome što nastojite postići njegovom konzumacijom. Primjerice, ako vam je dijagnosticiran manjak željeza, u smoothie možete dodati chia sjemenke ili špinat, koje obiluju njime. Ako pak radite na razvijanju mišiće mase, možete dodati mjericu proteina u prahu i slično.
Kako se okusi namirnica stapaju, u smoothie možete dodati i voće i povrće koje inače ne volite, no za koje znate da je dobro za vaš organizam.

3. Pruža osvježenje

S obzirom na to da se u pripremi smoothieja upotrebljavaju namirnice koje najčešće čuvamo ili u hladnjaku ili u zamrzivaču, čitavom će obroku dati osvježavajuću notu koja nam je ovih dana itekako potrebna. Pripremite li pak preveliku količinu, ostatak možete također držati u hladnjaku tijekom tog jednog dana i posegnuti za njime kada osjetite da vam je potrebno osvježenje.

4. Lako se prenosi do radnog mjesta

Smoothie je idealan za one koje čeka krcat radni dan te nemaju vremena razmišljati o tome gdje mogu stati na putu do posla kako bi si osigurali hranu potrebnu barem za prvi dio dana. Vrlo se lako prenosi do radnog mjesta u bilo kojoj bočici, a ako ste svoju kombinaciju voća i povrća pomiješali s vodom, nije nužno ni postojanje hladnjaka u kojem biste ga držali. U suprotnom savjetujemo da ga držite u uredskom hladnjaku ili pak prijenosnoj termo torbi.

5. Doprinosi gubljenju kilograma

Osim brzine pripreme, najveća je prednost smoothieja to što može doprinijeti gubitku kilograma. Neusporedivo je boljeg hranjivog sastava nego peciva iz pekare, duže nas drži sitima, a samim time spriječit će potrebu posezanja za grickalicama odmah po dolasku na posao.

No ciljano korištenje određenih namirnica može znatno ubrzati čitav proces gubljenja kilograma. Nutricionisti preporučuju da se u smoothie stave borovnice, kokosovo ulje, špinat, chia sjemenke, đumbir i cimet.

Naime, đumbir i cimet potiču rad metabolizma i time pomažu u razgradnji masnih naslaga. Borovnice i špinat prepuni su antioksidansa koji uz sebe vezuju nečiste tvari i odvode ih iz organizma. Chia sjemenke često se nazivaju supernamirnicom, a zbog bogate kombinacije vitamina i minerala lako mogu zamijeniti brojne druge namirnice, dok pritom utječu na sporiju razgradnju ugljikohidrata, što doprinosi dužem osjećaju sitosti. Što se tiče kokosova ulja, preporučuje se unos jedne čajne žličice kako bi organizam dobio potrebne zdrave masti.

www.sjever.hr/zadovoljna.hr 11.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.