Now Reading:
Od večeras Veleučilište u Krapini i službeno postaje državno. Od jeseni konačno besplatan studij u srcu Zagorja
Full Article 3 minutes read

Od večeras Veleučilište u Krapini i službeno postaje državno. Od jeseni konačno besplatan studij u srcu Zagorja

Od večeras, Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina prijeći će u vlasništvo Republike Hrvatske i time postaje javno, a ugovor o prijenosu osnivačkih prava potpisat će se večeras u 19.00 sati u prostorijama Veleučilišta.

Ugovor o prijenosu osnivačkih prava potpisat će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, načelnik Općine Jesenje Andrija Ranogajec, načelnik Općine Petrovsko Ivan Šanjug i načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.

Osnivači Ustanove Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Općina Radoboj, Općina Đurmanec, Općina Petrovsko, Općina Hum na Sutli i Općina Jesenje potpisivanjem ugovora svoja će osnivačka prava Veleučilišta s jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prenijeti na državu.

-Budući da Vlada pokriva troškove studija na javnim visokim učilištima, očekuje se da će prijenosom osnivačkih prava porasti interes za studije Veleučilišta, čime bi bilo omogućeno studiranje dijelu stanovnika Krapinsko-zagorske županije koji su dosad pokazivali interes za studij, ali nisu bili u mogućnosti plaćati školarinu u iznosu od 9.000,00 kuna godišnje, zbog čega će u srednjem roku doći do unapređenja obrazovne strukture županije. Sredstva za rad Veleučilišta osigurana su u Državnom proračunu za 2019. godinu te projekcijama za 2020. i 2021. godinu – stoji u odluci Vlade otprije nekoliko mjeseci.

Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina kao privatno visoko učilište radi od 2007. godine, prvo kao visoka škola, a od 2011. godine kao Veleučilište. Danas Veleučilište izvodi tri preddiplomska stručna studija – Informatika, Prometna logistika i Operativni menadžment. Riječ je o jedinom visokom učilištu u Krapinsko-zagorskoj županiji, jednoj od županija s najmanjim udjelom visokoobrazovnih stanovnika u Hrvatskoj. Naime, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u ovoj je županiji svega 5 posto stanovnika s visokim obrazovanjem, dok je prosjek u Hrvatskoj 18 posto.

a.kučić/sjever.hr 11.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.