Now Reading:
GRMLJAVINSKA OLUJA HARALA DILJEM JADRANA, RIJEKA JE NAKON PLJUSKA BILA DOSLOVCE GRAD KOJI TEČE Hvarane šokirao meteorološki tsunami
Full Article 3 minutes read

GRMLJAVINSKA OLUJA HARALA DILJEM JADRANA, RIJEKA JE NAKON PLJUSKA BILA DOSLOVCE GRAD KOJI TEČE Hvarane šokirao meteorološki tsunami

nevrijeme

Grmljavinsko nevrijeme, ponegdje praćeno obilnim pljuskovima, pogodilo je u utorak u večernjim satima priobalne krajeve Hrvatske.

Jači pljusak pao je u večernjim satima na istarskom i kvarnerskom području uslijed čega je značajno pala i temperatura zraka. U kratkom razdoblju na Rijeku se sručila znatna količina kiše zbog čega su ulice preplavile bujice vode, piše portal Riječanin.

Ni južniji krajevi nisu bolje prošli. Još poslijepodne smo izvijestili da se dalmatinskoj obali približava golema linija nestabilnosti, a sustav Blitzortung je u 120 minuta detektirao više od 25 tisuća električnih pražnjenja iz oblaka.

Nevrijeme je u večernjim satima stiglo do Dalmacije, a obilježile su ga značajne količine kiše.

Dugi otok je apsolutni rekorder dana kada je u pitanju količina oborina koja je pala tijekom utorka, javlja Dalmacija danas. Ondje je do 22 sata palo 56 litara kiše po kvadratnom metru. Zanimljivo, ta količina kiše predstavlja dvostruku prosječnu količinu oborina za srpanj.

Kasno navečer se grmljavinsko nevrijeme preselilo nad južnu Dalmaciju kada su obilni pljuskovi pogodili dijelove vrgoračkog područja i dolinu Neretve, a zatim i Mljet i Pelješac.

No, meteorološka vijest dana svakako je meteorološki tsunami do kojeg je došlo u Starom Gradu na Hvaru, piše Dalmacija danas. Riječ je o pojavi naglih oscilacija razine mora uslijed brzih promjena tlaka zraka.

Tako je na Hvaru oko 20:30 sati prvo došlo do plime, pa zatim i do oseke kada se more spustilo za oko 105 centimetara u svega desetak minuta. Oscilacije su se nastavile i iza 21 sat, ali nešto slabijeg intenziteta.


Meteorološki tsunami zabilježen je i u Veloj Luci, ali je bio manje izražen nego u Starom Gradu, oscilacije su se zadržale unutar 60-ak centimetara. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/video-foto-grmljavinska-oluja-harala-diljem-jadrana-rijeka-je-nakon-pljuska-bila-doslovce-grad-koji-tece-hvarane-sokirao-meteoroloski-tsunami/9100025/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 10.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.