Now Reading:
Pogledajte po čemu je Koprivnica br. 1, a ni Krapina ne zaostaje puno. Kako je “mala” Sveta Nedjelja ušla u top ten gradova po prihodima?
Full Article 3 minutes read

Pogledajte po čemu je Koprivnica br. 1, a ni Krapina ne zaostaje puno. Kako je “mala” Sveta Nedjelja ušla u top ten gradova po prihodima?

gospodarstvo

Od ukupno 753,0 milijardi kuna prihoda poduzetnika u 2018. godini, 536,3 milijardi kuna prihoda ili 71,2% ostvarili su poduzetnici čije je sjedište u jednom od gradova – sjedišta županija. Još je veći njihov udio (73,5%) u ostvarenoj neto dobiti koja iznosi 20,7 milijardi kuna od ukupno 28,2 milijarde kuna. Broj poduzetnika, broj zaposlenih, ukupan prihod te neto dobit promatrano po gradovima – sjedištima županija, očekivano je najveći u Zagrebu koji je ujedno i županija. Iza poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu na drugom su mjestu poduzetnici sa sjedištem u Splitu, a na trećem oni sa sjedištem u Rijeci.

Prema prosječnom broju zaposlenih po jednom poduzetniku, na prvom je mjestu Koprivnica s 12,1 zaposlenih, čemu su doprinijela dva društva, PODRAVKA d.d. i BELUPO d.d. Iza Koprivnice su sljedeća tri županijska središta Požega (11,4), Krapina (11,2) i Slavonski Brod (10,4). Sva ostala županijska središta u prosjeku imaju manje od 10 zaposlenih po jednom poduzetniku s time da Zagreb ima prosjek od 8,3 zaposlenih po poduzetniku. Najmanji prosječni broji zaposlenih po jednom poduzetniku imaju županijska središta Zadar (5,6), Gospić (5,5), Dubrovnik (5,4) i Split (5,2).

Među prvih deset gradova po ukupnom prihodu poduzetnika u 2018. godini su i poduzetnici u gradovima koji nisu sjedišta županija, a to su Velika Gorica s 12,4 milijardi kuna (rang 6) i Sveta Nedjelja s 10,7 milijardi kuna (rang 8). Po visini ukupnoga prihoda još se izdvajaju poduzetnici Pule1 sa 7,5 milijardi kuna (rang 12) te Stupnika s 5,7 milijardi kuna (rang 16) i Samobora s 5,5 milijardi kuna (rang 18).
Od 21 grada – sjedišta županija, poduzetnici u njih 20 ostvarili su neto dobit, a jedino su poduzetnici sa sjedištem u Šibeniku, ostvarili negativan rezultat – gubitak u iznosu od 381,5 milijun kuna.

www.sjever.hr 08.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.