Now Reading:
Most i Živi zid tonu sve dublje, HDZ i dalje najjača stranka, SDP se oporavlja….
Full Article 3 minutes read

Most i Živi zid tonu sve dublje, HDZ i dalje najjača stranka, SDP se oporavlja….

izbori nova

Redovno mjesečno istraživanje CRO Demoskop RTL-a donijelo je neka iznenađenja u poretku stranaka. Treća snaga, ispred Mosta i raspadnutog Živog zida i dalje je nezavisna lista Mislava Kolakušića dok HDZ ostaje vodeća stranka koju bira nešto više od četvrtine ispitanika, 25,5 posto u odnosu na 26,5 posto u lipnju. Njihov negativni trend nastavlja se i ovoga mjeseca.


Na krilima rezultata EU izbora SDP nastavlja rasti i treći mjesec zaredom. Sada ih bira 21,5 posto ispitanika, prema 20,4 posto u lipnju. Ovo je najbolji rezultat SDP-a u proteklih godinu dana. Lista bivšega suca Mislava Kolakušića uživa 7,2 posto potpore, nešto više od prošlog mjeseca kada se prvi put pokazala trećom opcijom među biračima, 7 posto početkom lipnja. Svjetonazorski, znatno češće njegovu listu biraju ispitanici koji se svrstavaju na desnicu ili desni centar.

Most, koji je podbacio na EU izborima i ostao bez mandata, nešto raste pa je s potporom od 4,7 posto preskočio Živi zid, u lipnju 4 posto.
Nakon nevjerojatnog javnog iznošenja stranačkog prljavog rublja i napuštanja stranke Živi zid nastavlja padati i sada je na 4,3 posto, pad s prošlomjesečnih 5,4 posto.

Jednaku potporu ima i stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića koja je zadržala istu potporu kao i prošlog mjeseca, 4,3 posto. Rastu HSS i HNS. Obje su stranke iznad tri posto, a HNS je poene skupio na javnoj prozivci ministra Kuščevića, iako su i dalje s njim u koaliciji i Vladi. HSS je na 3,3 posto, u odnosu na lipanjskih 3,1, a HNS na 3,2 posto, 2,9 posto u lipnju.

Ostale su stranke ispod 2 posto. HRAST raste na 1,9 posto, u odnosu na 1,4 iz lipnja, a stranka Ruže Tomašić pada s lipanjskih 2,2 posto na 1,7 posto.
Ostalih je 3,4 posto, a ima i neodlučnih – gotovo 12 posto.
Najpozitivnija političarka je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a najnegativniji premijer Andrej Plenković.

Istraživanje se provodi početkom mjeseca od 1. do 5. srpnja 2019. na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu sociodemografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77 % (za utvrđivanje rejtinga stranaka ±3,1 %) uz razinu pouzdanosti od 95 %.

www.sjever.hr / vijesti.rtl.hr 08.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.