Now Reading:
IZ VLADE IDU I KUŠČEVIĆ I HNS? U HDZ-u traje prebrojavanje na koga se mogu osloniti ako raskinu aktualnu koaliciju
Full Article 3 minutes read

IZ VLADE IDU I KUŠČEVIĆ I HNS? U HDZ-u traje prebrojavanje na koga se mogu osloniti ako raskinu aktualnu koaliciju

vlada

Ministar uprave Lovro Kuščević odlazi iz Vlade, a zajedno s njim mogao bi i HNS – to su sve glasnija nagađanja u političkim krugovima uoči sastanka HDZ-a s koalicijskim partnerima koji se treba održati u utorak – donosi Jutarnji.hr.

U HDZ-u govore kako premijer Andrej Plenković ima potporu u stranci upravo za takav scenarij.

HNS se pokazao kao nekorektan partner. Pretjerali su i doveli nas u tešku poziciju, a da nije bilo njihova zahtjeva, Plenković bi se već sigurno riješio Kuščevića. Ne bi bilo u redu da sad Kuščević ode, a oni ostanu. Mislim da bi Plenković napravio pravi, hrabar potez kad bi se riješio i Lovre i HNS-a – kaže jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Jedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera smatra kako HDZ može i bez HNS-a održati većinu.

Plenković ima dovoljno onih koji ga podupiru bilo otvoreno, bilo prikriveno. Većina njih Sabora vjerojatno više neće vidjeti i zato vjerujem da bi se ta većina, iako tanka, mogla održati – kaže naš sugovornik.

Pitanje većine

U redovima HDZ-ovih saveznika procjenjuju kako Plenković već prebrojava na koga može računati, prije svega u Klubu Milana Bandića.

Ne bi me nimalo iznenadilo da se riješi HNS-a. On, kao što je i sam rekao, ne podnosi ultimatume i ucjene i teško mi je vjerovati da bi HNS mogao proći bez posljedica ako Kuščević ode iz Vlade. Sigurno će im se nekako osvetiti – kaže nam jedan član koalicije.

Dio HDZ-ovaca, međutim, smatra kako se Plenković neće odlučiti na izbacivanje HNS-a iz Vlade. Kažu kako bi time Plenković donio odluku o novim izborima.

Plenković nema puno manevarskog prostora, već smo imali problema na glasovanjima. Bandić ne kontrolira dobar dio svog kluba. Što se tiče HNS-a, mislim da oni neće popustiti jer bi to za njih bila katastrofa, moraju sačuvati Matiju Posavca – rekao je sugovornik iz HDZ-a.

više čitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/iz-vlade-idu-i-kuscevic-i-hns-u-hdz-u-traje-prebrojavanje-na-koga-se-mogu-osloniti-ako-raskinu-aktualnu-koaliciju/9090539/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 08.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.