Now Reading:
Održane 8. Žetvene svečanosti KUD-a „Mak“ u Trnovcu
Full Article 4 minutes read

Održane 8. Žetvene svečanosti KUD-a „Mak“ u Trnovcu

Trnovec

Predstavljajući i čuvajući tradicijske običaje trnovečkog kraja Kulturno-umjetničko društvo „Mak“ u subotu je u Trnovcu organiziralo 8. Žetvene svečanosti.
Za razliku od prethodne godine, vrijeme je dopustilo da manifestacija bude održana u potpunosti pa su, nakon blagoslova žeteoca u crkvi Majke Božje Snježne, na polju u trnovečkom „Gaj“ održane žetvene svečanosti s košnjom žita kosom i srpom, vezanjem snopova, slaganjem snopova u „stavice“ i vršidbom žita. U narodnim nošnjama učinili su to članovi Udruge „Gotali“ iz Gotalovca, KUD-a „Remetinec“ iz Remetinca, Udruge „Hajdina“ iz Kućana-Zbelave, Udruge žena „Cvijet“ iz Šemovca, Udruga žene „Trnovečko Srce“ iz Trnovca, Udruge umirovljenika Općine Trnovec i Sportske udurge „Kopakabana“ iz Trnovca te, naravno, domaćini iz KUD-a „Mak“.
Nastavkom tradicije i ponovnim susretom u Trnovcu zadovoljan je bio predsjednik KUD-a „Mak“ Miro Koren.
– Jako samo zadovoljni da nas je vrijeme poslužilo i da danas imamo osam ekipa. Moram pohvaliti naše prijatelje iz Gotalovca koji su svih osam godina sudionici naše manifestacije. Tu su i prijateljski društva Remetinec i Hajdina, redovito kod nas. Namjera nam je bila i da se udruge iz naše općine uključe u manifestaciju pa su tu udruge žena „Trnovečko srce“ i „Cvijet“ Šemovec, pa umirovljenici, te udruga koja je u zadnje vrijeme vrlo aktivna, udruga Kopakabana – kazao je Koren te zahvalio Općini Trnovec Bartolovečki na potpori i ove godine.
Na Žetvenim svečanostima bio je i načelnik Općine, HNS-ov Zvonko Šamec.
– Ovo su već 8. svečanosti, a šeste kako sam načelnik. Tradicija se održava. Ova općina, sva naša naselja, ima bogatu prošlost, ima tradiciju koju moramo održavati i pokazivati našim novim naraštajima. Nema budućnosti bez tradicije. Drago mi je da KUD „Mak“ već osmu godinu organizira ove žetvene svečanosti. KUD je nositelj kulturnih i zabavnih događanja, od Dana Općine, preko koncerata do proštenja. Zadovoljstvo je biti s njima ovdje kad se održavaju žetvene svečanosti – rekao je načelnik Šamec.
Žetvene je svečanosti u Trnovcu otvorila HNS-ova saborska zastupnica Božica Makar.
– Prošle godine bila sam prvi put i poželjela doći opet. Kad vidim ove narodne nošnje, alate s kojima se radi, kose, srpove, sve me to vratilo u moju mladost. Ali vidjela sam i ovu mladost, ove mališane koji su gledali što se događa, i ostat će vezani uz tu tradiciju, neće zaboraviti odakle su i što se tu radilo, na koji način se živjelo. Nažalost, općenito ne držimo dovoljno do tradicije i voljele bih da više ljudi dođe pogledati ovakve manifestacije, ove vrijedne ljude koji su se potrudili i pripremili, koji su to radili ne samo zbog sebe, već sa željom da drugima to pokažu i prenesu. Trebali bi svi zajedno više cijeniti svoju tradiciju – zaključila je saborska zastupnica.

sjever.hr 07.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.