Now Reading:
U Novom Marofu postavljen kartozid na zgradu „stare škole”
Full Article 3 minutes read

U Novom Marofu postavljen kartozid na zgradu „stare škole”

Novi Marof

Hrvatskim gradovima u kojima su već postavljeni kartozidi u petak se pridružio Novi Marof. Kartozid s prikazom grada Novog Marofa te okolnih općina i gradova postavljen je kod zgrade tvrtke Novokom d.o.o., u Zagorska ulici 31, a kratkoj svečanosti nazočili su novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač i zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave iz Zagreba, Antun Vidaković.
Kartozid je zidna, topografska karta u podlozi, dok je u krupnom planu središte grada u kojem je kartozid postavljen, a Državna geodetska uprava ovaj projekt provodi već 15 godina, istaknuo je Vidaković.
– Riječ je o topografskim kartama koje prekrivaju jednu ili više teritorijalnih jedinica koje su povezane u jedinstvenu cjelinu i prezentirane u krupnijem mjerilu prikazivanja. U posljednjih je nekoliko godina kartozid izazvao veliko zanimanje naših građana, zato što je vizualizacija prostora jedino moguća od strane geodeta. Svi proizvodi o prostoru, bilo da su to topografske ili digitalne ortofoto karte, najbolja su stvar koja pokazuje odnose i relacije u prostoru – kazao je Vidaković te dodao da su ranije bile traženije topografske karte.
– U posljednje vrijeme, posebice na moru, rade se veliki kartozidi samo digitalnog ortofotoa, gdje ljudi mogu doslovce naći i svoju kuću, odnosno uopće biti orijentirani u prostoru – rekao je Vidaković.
Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Državnoj geodetskoj upravi što je u suradnji s Gradom Novim Marofom postavila kartozid i na ovom području.
– Naši građani od danas mogu pogledati kartozid postavljen na zgradi „stare škole” i tako dobiti jedinstven uvid u izgled Novog Marofa i okolice te samog centra grada. Kartozid je hrvatski proizvod, projekt je Državne geodetske uprave koja je financirala izradu i montažu, a mi smo osigurali prostor na kojem je karta postavljena. Nadam se da će koristiti i biti zanimljiva ne samo Novomarofčanima, već i našim gostima, odnosno turistima koji dolaze u ovaj kraj – kazao je Jenkač.

sjever.hr 06.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.