Now Reading:
U Novom Marofu postavljen kartozid na zgradu „stare škole”
Full Article 3 minutes read

U Novom Marofu postavljen kartozid na zgradu „stare škole”

Novi Marof

Hrvatskim gradovima u kojima su već postavljeni kartozidi u petak se pridružio Novi Marof. Kartozid s prikazom grada Novog Marofa te okolnih općina i gradova postavljen je kod zgrade tvrtke Novokom d.o.o., u Zagorska ulici 31, a kratkoj svečanosti nazočili su novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač i zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave iz Zagreba, Antun Vidaković.
Kartozid je zidna, topografska karta u podlozi, dok je u krupnom planu središte grada u kojem je kartozid postavljen, a Državna geodetska uprava ovaj projekt provodi već 15 godina, istaknuo je Vidaković.
– Riječ je o topografskim kartama koje prekrivaju jednu ili više teritorijalnih jedinica koje su povezane u jedinstvenu cjelinu i prezentirane u krupnijem mjerilu prikazivanja. U posljednjih je nekoliko godina kartozid izazvao veliko zanimanje naših građana, zato što je vizualizacija prostora jedino moguća od strane geodeta. Svi proizvodi o prostoru, bilo da su to topografske ili digitalne ortofoto karte, najbolja su stvar koja pokazuje odnose i relacije u prostoru – kazao je Vidaković te dodao da su ranije bile traženije topografske karte.
– U posljednje vrijeme, posebice na moru, rade se veliki kartozidi samo digitalnog ortofotoa, gdje ljudi mogu doslovce naći i svoju kuću, odnosno uopće biti orijentirani u prostoru – rekao je Vidaković.
Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Državnoj geodetskoj upravi što je u suradnji s Gradom Novim Marofom postavila kartozid i na ovom području.
– Naši građani od danas mogu pogledati kartozid postavljen na zgradi „stare škole” i tako dobiti jedinstven uvid u izgled Novog Marofa i okolice te samog centra grada. Kartozid je hrvatski proizvod, projekt je Državne geodetske uprave koja je financirala izradu i montažu, a mi smo osigurali prostor na kojem je karta postavljena. Nadam se da će koristiti i biti zanimljiva ne samo Novomarofčanima, već i našim gostima, odnosno turistima koji dolaze u ovaj kraj – kazao je Jenkač.

sjever.hr 06.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.