Now Reading:
Srpanj – mjesec bez plastike!
Full Article 3 minutes read

Srpanj – mjesec bez plastike!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July.

Dugačak je popis plastičnih proizvoda koji danas predstavljaju najveći uzrok onečišćenja okoliša – naših mora, tla i pitke vode te ugrožavaju živote brojnih morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi. Većina nas ih svakodnevno koristi, a posebno tanke plastične vrećice koje koristimo u gotovo svakoj trgovini. Bilo da kupujemo namirnice ili odjeću, sigurno je da ćemo iz trgovine izaći barem s jednom plastičnom vrećicom, a kada stignemo kući vjerojatno ćemo ih ubrzo i bez prevelikog razmišljanja baciti, kao i svu ostalu jednokratnu plastičnu ambalažu.

Jeste li ikad razmišljali što se događa sa svim tim plastičnim vrećicama i koliko ih svatko od nas baci tijekom samo jedne godine?

Procjenjuje se kako se u svijetu godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od 100, pa i do 500 godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Iako se plastični materijali koriste tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, čovječanstvo je dosad uspjelo stvoriti čak pet otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Prema izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) plastika danas predstavlja 95 posto ukupnog otpada koji pluta našim Sredozemnim morem i taloži se na njegovim obalama, a kao i u drugim morima i oceanima, njegov velik dio čine upravo plastične vrećice.

Stoga Vas pozivamo da učinite ono malo za naš okoliš i smanjite upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda kao što su – vrećice, slamke, štapići za uši, čaše, pribor za jelo i sl.

www.sjever.hr/zlatar-bistrica.hr 05.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.