Now Reading:
SDP-ovci se pohvalili: Grad Ludbreg i Općina Petrijanec među najtransparentnijima u Hrvatskoj
Full Article 5 minutes read

SDP-ovci se pohvalili: Grad Ludbreg i Općina Petrijanec među najtransparentnijima u Hrvatskoj

sdp

Institut za javne financije objavio je novu analizu transparentnosti proračuna lokalnih jedinica za razdoblje od studenog 2018. do ožujka 2019. godine, a među onima koji su dobili najvišu ocjenu, peticu, nalaze se Grad Ludbreg i Općina Petrijanec, koje vode SDP-ovci.

Predsjednica varaždinske Županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora na konferenciji za novinare u petak naglasila je da je analiza transparentnosti proračuna pokazala da i u našoj županiji imamo bolje rezultate nego ranije te da to služi na čast SDP-ovom gradonačelniku Dubravku Biliću i načelniku Željku Posavcu.
– Nije najvažnije imati otvoren proračun, važno je osigurati da taj proračun služi građanima na korist, da iz njega mogu ostvarivati vrijednosti koje su socijaldemokratima važne – kvaliteta života, obrazovanja, stanovanja, uređenja ulica. I da se troši namjenski, a da na taj proračun građani mogu imati utjecaja – rekla je Antolić Vupora koja je kao pozitivne primjere navela Ludbreg i Petrijanec, koji je dolaskom novog, mladog načelnika promijenio stvari i od negativne ocjene došao do najviše.
– S mladim ljudima u Hrvatskoj imamo mogućnosti napretka. A transparentnošću proračuna sprečavamo korupciju, onaj glavni razlog zbog kojeg mladi odlaze iz naše zemlje, iz naših gradova i općina, koji zbog toga gube jedan dio svojih izvornih proračuna – dodala je Antolić Vupora.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec podsjetio je da je Općina Petrijanec 2015. imala ocjenu 0 za transparentnost proračuna, 2016. jedinicu, 2017. dvojku, a sada je dobila peticu te da su u izvješću Instituta za javne financije posebno pohvaljeni zbog tog visokog skoka.
– Meni, kao političaru, iznimno je važno transparentno voditi općinu, transparentno voditi proračun jer to su novci svih mojih mještana. Osobno, kao mještaninu, bitno mi je da sam vratio ljudima povjerenje, da postoje političari, koje su ljudi odabrali većinom glasova, koji će se boriti za svaku kunu u proračunu, ali i da ona ne ode gdje ne treba. Zamjenom vlasti imali smo puno problema s proračunom, prije svega nagomilanih dugova, neriješenih računa, i gotovo godinu dana nam je trebalo da konsolidiramo proračun. Dvije godine naše vlasti su prošle i sada radimo brojne europske i nacionalne projekte, a sve kod nas je savršeno čisto – rekao je Posavec.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić istaknuo je da SDP-ovci žele transparentno upravljati javnim novcem.
– Želimo da on služi svim građanima i da svi građani znaju zašto se neke stvari financiraju javnim novcima, a zašto se neke ne financiraju. Transparentnost proračuna je prije svega stvar odluke čelnog čovjeka, želi li na taj način raditi ili želi raditi na neki drugi način, skrivajući dokumente i ne objašnjavajući svojim sugrađanima kamo to njihovi novci idu. U Ludbregu smo krenuli od trojke i nekoliko zadnjih godina dobivamo peticu za transparentnost proračuna. I od uvjetnog mišljenja Državne revizije na rad gradskih službi došli smo do bezuvjetnog. Sve to potvrđuje da smo se opredijelili raditi transparentno, javno i u interesu svih građana – kazao je Bilić i dodao da od toga u SDP-u ne odstupaju.

SDP-ovci su na konferenciji za novinare podsjetili i da su peticom ocijenjene i općine i gradovi u kojima stranka ima zamjenike gradonačelnika i načelnika – Hrvoje Kovač – Lepoglava, Mario Milak – Trnovec Bartolovečki, Žarko Rodeš – Cestica i Mario Klapša – Maruševec. Spomenuto je i da, za razliku od ovih SDP-ovih rezultata, analiza pokazuje da od sedam općina koje nisu javno objavile niti jedan proračunski dokument šest vodi HDZ, a jednu HDSSB.

Na kraju konferencije predsjednica ŽO SDP-a osvrnula se na posljednju sjednicu varaždinske Županijske skupštine i izvješća o radu zdravstvenih ustanova rekavši da je SDP izvješća podržao, za razliku od drugih koji su glasali po stranačkom ključu.
– Smatramo da je raditi u okolnostima u kojima danas rade zdravstvene ustanove gotovo nemoguće. Nemoguće je pružiti zdravstvenu uslugu tako da se štedi na liječnicima, već se treba osigurati drukčije funkcioniranje sustava. Varaždinska bolnica, koja je u gubicima, puna je kvalitetnih liječnika i zdravstvenog osoblja i čestitam im, posebno jer ovdje rade za manje nego što bi dobili vani. Osuđujem politikantski način glasanja u Skupštini, da se samo po političkoj boji, bez pravih argumenta, daje ili uskraćuje podrška nekome. Takav način upravljanja služi za uhljebljivanje, a ne za vođenje na korist građanima. To potvrđuje da stvari moramo mijenjati – zaključila je Antolić Vupora.

www.sjever.hr/aktualno.hr 05.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.